Ohita
Kuinka vatsasi voi? 8 vinkkiä vatsan hyvinvointiin

Blogikirjoitus -

Kuinka vatsasi voi? 8 vinkkiä vatsan hyvinvointiin

Tiesitkö, että vatsasi terveys on riippuvainen 7 metriä pitkän ruoansulatuskanavan ja satojen miljardien suolistobakteerien yhteistyöstä? Myös monet ulkoiset tekijät vaikuttavat vatsan hyvinvointiin. Tavallisimmat haasteet vatsan kanssa voivat olla ikäviä, mutta monet niistä ovat onneksi taltutettavissa pienillä arkisilla asioilla.

Herkkä vatsa, kova vatsa, vatsan turvotus tai ärtynyt suoli ovat ongelmia, jotka ovat tulleet tutuiksi monelle suomalaiselle. Vatsavaivat voivat olla varsin inhottavia, ja joskus myös hyvin kivuliaita. Vatsan ja suoliston hyvinvointi vaikuttaakin merkittävästi siihen, miten terveeksi itsemme tunnemme.

Suomalaisten vatsavaivat ovat yleistyneet viime vuosina, ja sama ilmiö on nähtävissä myös muissa länsimaissa. Muuttuneet elintavat, ruokavalio, lisääntynyt stressi ja kiireisempi elämäntyyli aiheuttavat monille ongelmia vatsan kanssa.

Herkästä vatsasta kärsii ravitsemusterapeutti Leena Putkosen mukaan suomalaisista jopa viidennes ja ärtyvästä suolesta joka kymmenes. Oma lukunsa ovat lisäksi tulehdukselliset suolistosairaudet, jotka vaativat usein hoitoa läpi elämän.

"Huonossa hoitotasapainossa oleva ärtyvä suoli ei todellakaan ole ihan pikku juttu. Se voi rajoittaa todella paljon sosiaalista elämää, normaalia vapaa-ajanviettoa ja esimerkiksi matkustamista", Putkonen kertoo.

Säännöllinen ateriarytmi, päivittäinen liikunta, riittävä yöuni ja rentoutuminen vaikuttavat monen muun asian lisäksi positiivisesti myös vatsan hyvinvointiin. Nämä ovatkin ensimmäisiä asioita, joihin vatsavaivojen kanssa kamppailevan kannattaa Putkosen mukaan kiinnittää huomiota.

"Pienilläkin asioilla saattaa olla yllättävän iso vaikutus vatsavaivojen selättämisessä, ja jokainen meistä voi elintavoillaan vaikuttaa vatsan ja suoliston toimintaan", sanoo Putkonen.

Muista siis ainakin nämä arkiset asiat, jos kärsit vatsavaivoista:

  1. Yritä liikkua päivittäin. Liikunta vähentää vatsan turvotusta ja edistää suoliston toimintaa.
  2. Vähennä istumista. Paikallaan olo ei tee hyvää suolistolle ja voi aiheuttaa esimerkiksi ummetusta.
  3. Nuku riittävästi. Uni vaikuttaa vatsaan ja suolistoon sekä toisinpäin.
  4. Syö säännöllisin väliajoin ja monipuolisesti. Suosi kuitupitoista ja kasvisvoittoista ruokavaliota.
  5. Käy vessassa heti tarpeen tullen.
  6. Juo riittävästi vettä. Runsas veden juonti on tärkeää suoliston toiminnalle.
  7. Varaa aikaa rentoutumiselle. Stressi on suoliston vihollinen.
  8. Jos arjessa tehtävät asiat eivät auta, apua saa myös apteekin itsehoitolääkkeistä, kuten kuituvalmisteista tai maitohappobakteereista.

Lisää kuituja lautaselle

Kuidut ovat ruokavaliossamme tuiki tärkeitä siksi, että suolistomikrobit valmistavat niistä lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka pitävät suolen hyvässä kunnossa. Sekä liukoiset että liukenemattomat kuidut lisäävät ulostemassa ja helpottavat näin vatsan ja suoliston toimintaa. 

Putkosen mukaan suomalaiset eivät vieläkään syö tarpeeksi kuituja, vaikka asiasta on puhuttu jo vuosia, ja vatsan toiminnan lisäksi kuiduilla on tutkitusti myös muita hyviä terveysvaikutuksia. Parhaimpia kuidun lähteitä ovat täysjyväviljat, kasvikset, marjat ja hedelmät.

Kaikkien vatsoille osa kuiduista ei kuitenkaan sovi. Esimerkiksi herkkävatsaiset ja ärtyvästä suolesta kärsivät voivat saada vatsaoireita niin sanotuista FODMAP-hiilihydraateista, joihin osa kuiduista luokitellaan. 

FODMAP-hiilihydraatteja on runsaasti vehnä-, ohra- ja ruisleivässä, sipulissa, pavuissa, punajuuressa ja herneissä, kivellisissä hedelmissä sekä paljon fruktoosia ja laktoosia sisältävissä ruoissa. FODMAP-hiilihydraattien karsiminen ruokavaliosta onkin viime vuosina yleistynyt hoitomuoto vatsan oireillessa.

"Tervevatsaisen ei kannata kuitenkaan omin päin lähteä karsimaan ruokavaliotaan, ja yksittäisten ruoka-aineiden sietäminen on hyvin yksilöllistä", Putkonen kertoo.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vatsan temppuillessa on hyvä muistaa, että apua saa myös apteekista. HUSK® Tasapainoa vatsalle -tuotteet sisältävät psylliuminsiemenkuorta, joka edistää normaalia ruoansulatusta ja suoliston normaalia toimintaa sekä auttaa säännöllistämään vatsan toimintaa. Tasapainoavatsalle.fi -sivustolta löytyy paljon hyödyllistä tietoa vatsan hyvinvoinnista ja ravintokuiduista sekä erilaisia ruokavaliovinkkejä ja reseptejä vatsan hyvinvoinnin avuksi.

Aiheet

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470

Lotta Roitto

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 040-7470871

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland

Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi