Ohita
Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen
Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen

Blogikirjoitus -

Näkökulma: Vastuullisuus tuotekehityksen osana

Suurin osa ihmisistä haluaa toimia oikein ja vastuullisesti, mutta ostopäätökset tehdään kiireessä eikä vastuullisuuden tunnistamiseen ole aikaa. Tiedolla on tärkeä rooli vastuullisuuden edistämisessä.

Vastuullisuus ohjaa myös yrityksen tuotekehitystyötä. Tällöin yhdistyvät tuotteen tuotantotapa, raaka-aineet ja ominaisuudet. Vastuullisinkaan tuote ei houkuta, jos maku ja rakenne eivät ole kohdallaan. Vastuullisesta tuotteesta tulee lopulta vastuuton, jos se päätyy roskakoriin.

Nykyisten tuotteiden vieminen vastuullisempaan suuntaan vaatii sinnikästä taustatyötä ja kokeilua. Esimerkiksi ikonisten Juhlapöydän konvehtien resepteistä palmuöljyn poistaminen oli vuosien työn takana.

Vastuullisuus ajaa vahvasti myös tulevaisuuden portfolion ja tuotteiden kehitystä. Sen tulee olla myös taloudellisesti kannattavaa ja luoda pohjaa tulevaisuudelle. Vastuullisuus osana kehitystyötä lisää keskustelua tuotteen kehitysprosessissa sekä ymmärrystä siitä, miten voimme parantaa tuotteen vastuullisuutta. Esimerkiksi uusi Taffel-tuotesarja tehtiin teknologiainvestoinneilla ravitsemuksellisesti vastuullisemmaksi.

Yrityksen tulee olla vastuullisuudessaan läpinäkyvä ja johdonmukainen. Työtä tehdään koko arvoketjussa, ja vastuullisuuden tulisikin muuttua entistä enemmän ns. perustekemiseksi, joka seuraa mukana kaikissa toiminnoissa yhtenä osana. Ei niin, että tuotekehityksessä tehdään vastuullisia tuoteuutuuksia, vaan tuoteuutuudet kehitetään automaattisesti mahdollisimman vastuullisiksi. Tällöin vastuullisuus muuttuu olemaan osa yrityksen DNA:ta ja liiketaloudelliset hyödyt voivat olla merkittäviä.

Kun vastuullisuus on osa kaikkea tekemistä, yritys osoittaa siirtyneensä sanoista tekoihin. Päälle liimattu vastuullisuusmielikuva karkottaa tiedostavan kuluttajan, eikä viherpestyä mainetta puhdisteta hetkessä.

Vastuullisuuden nimissä tehdyt toimet ja investoinnit harvoin tuovat pikavoittoja, vaan ovat pitkäjänteistä työtä. Täydellistä lopputulosta harvoin saadaan aikaiseksi. Askel kerrallaan viemme tätä oikeaan suuntaan myöntäen, ettemme ole virheettömiä, vaikka parhaamme teemme.

Katja Salminen
Twitter: @KatjaSalminen4
LinkedIn: linkedin.com/in/katjasalminen

Kirjoittaja työskentelee Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtajana

Kirjoitus on julkaistu alunperin FIBS ry:n Yritysvastuu 2021 Teemajulkaisu 2: Yritysvastuun strateginen merkitys ja liiketoimintahyödyt -raportin osana.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilö/-t

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö CCO / Viestintäjohtaja, Orkla Corporate Communications Finland 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Viestintäasiantuntija / Communications Specialist Orkla Corporate Communications Finland 0503053057

Orkla on Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja

Me Orklalla haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat hyväksi niin ihmisille kuin ympäristölle. Tarjoamme vastuullisia vaihtoehtoja niin arkeen kuin juhlaan.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi