Ohita
D-vitamiinia saa myös kalasta
D-vitamiinia saa myös kalasta

Uutinen -

5 vinkkiä flunssan välttämiseen

Joko teillä on sairastettu tämän syksyn ensimmäiset nuhat? Pärskintä ja aivastelu ovat tuttuja merkkejä flunssakaudesta. Flunssan voi välttää hyvällä vastustuskyvyllä eli immuniteetilla. Tärkeintä on muistaa hyvä käsihygienia, mutta vastustuskykyä voi tukea myös ravinnon kautta.

1. Maitohappobakteerit eli probiootit parantavat koko kehon vastustuskykyä. Ne vaikuttavat mahalaukun ja suoliston kautta koko kehoon, sillä suuri osa vastustuskykyjärjestelmästämme sijaitsee tällä alueella. Jos flunssa iskee ja joudut ottamaan antibioottikuurin, kannattaa käyttää kuurin tueksi maitohappobakteereita. Antibiootit tuhoavat elimistöstä niin hyviä kuin huonoja bakteereja, mutta maitohappobakteereista saa uusia hyviä bakteereja tilalle.

2. D-vitamiini. D-vitamiinilla on suuri rooli vastustuskyvyn tukemisessa. Tutkimuksissa on huomattu, että ylähengitystieinfektioita oli enemmän henkilöillä, joiden veren seerumin D-vitamiinipitoisuus oli alhainen.

Tällä hetkellä kaikkien alle 75-vuotiaiden D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa ja 75 vuotta täyttäneiden ja vanhempien 20 mikrogrammaa päivässä. Alle 2-vuotiaat tarvitsevat 10 mikrogrammaa, 2-18-vuotiaat 7,5 mikrogrammaa ja 75-vuotiaat ja vanhemmat 20 mikrogrammaa D-vitamiinilisää purkista ympäri vuoden: Raskaana oleville ja imettäville D-vitamiinilisäsuositus on 10 mikrogrammaa.

Auringosta kesän aikana saatu D-vitamiini riittää elimistössä 1,5–3 kuukaudeksi.

3. Antioksidanteilla, kuten C-, E- ja A-vitamiineilla, saattaa tutkimuksien mukaan olla merkitystä immuunijärjestelmän toiminnassa. C-vitamiinin puute mahdollisesti lisää infektioherkkyyttä. Joidenkin tutkimuksien mukaan C-vitamiini lyhentää flunssan kestoa.

4. Hyvä käsihygienia. Kädet kannattaa pestä aina vedellä ja saippualla. Kannattaa myös vältellä pärskijöitä, sillä flunssa tarttuu ilmasta pisaroiden mukana.

5. Hyvä yleiskunto. Jos yleiskunto on hyvä, on vastustuskykykin hyvä. Esimerkiksi vähäinen liikunta ja ylipaino laskevat vastustuskykyä ja saattavat pitää flunssakierteessä koko syksyn ja talven.

 

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilö/-t

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö CCO / Viestintäjohtaja, Orkla Corporate Communications Finland 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö Orkla Corporate Communications Finland 0503053057

Orkla on Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja

Me Orklalla haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat hyväksi niin ihmisille kuin ympäristölle. Tarjoamme vastuullisia vaihtoehtoja niin arkeen kuin juhlaan.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi