Ohita
D-vitamiini on vastustuskyvylle tärkeä vitamiini – saatko sitä riittävästi?

Uutinen -

D-vitamiini on vastustuskyvylle tärkeä vitamiini – saatko sitä riittävästi?

D-vitamiini on ihmiselle elintärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka tunnetaan myös ”aurinkovitamiinina”. D-vitamiinilla on tärkeä rooli muun muassa vastustuskyvyn tukemisessa, sillä se säätelee immuunijärjestelmämme toimintaa.

D-vitamiinilla on elimistössä muitakin tärkeitä tehtäviä: se on tärkeää myös luustolle, kuten kalsiumkin, joka ei imeydy elimistöön ilman D-vitamiinia. Lisäksi D-vitamiini edistää myös fosforin imeytymistä elimistöön.

D-vitamiini osallistuu luun uudismuodostukseen ja aineenvaihduntaan ja on tärkeä myös lihasten tasapainolle ja tätä kautta koko kehon pystyssä pitämiselle. D-vitamiini siis ylläpitää sekä luuston että lihasten normaaleja toimintoja.

Auringosta kesällä saatu D-vitamiini säilyy elimistössä aikuisilla keskimäärin vain noin 1,5 kuukautta. Suurin osa suomalaisista tarvitseekin D-vitamiinilisää talvikuukausina.

Kala ja kalatuotteet ovat suomalaisten parhaat luontaisen D-vitamiinin lähteet

Ruokavaliosta D-vitamiinia saa luontaisesti kalasta, ja täydennettynä nestemäisistä maitotuotteista tai vastaavista kasvijuomista sekä rasvalevitteistä.

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan D-vitamiinin saanti ruoasta on suomalaisilla melkein suositusten mukaista, mutta D-vitamiinivalmisteen käyttö on hyödyksi erityisesti maitovalmisteita tai kalaa välttäville*.

Suomalaiset eivät keskimäärin yllä kalan käytössä suositeltuihin lukemiin: viimeisimmän juuri julkaistun tutkimuksen mukaan vain kolmannes suomalaisista syö kalaa suosituksen mukaisesti 2–3 kertaa viikossa**.

Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitsen?

Tällä hetkellä kaikkien alle 75-vuotiaiden D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa ja 75 vuotta täyttäneiden ja vanhempien 20 mikrogrammaa päivässä.

Alle 2-vuotiaat tarvitsevat 10 mikrogrammaa, 2–18-vuotiaat 7,5 mikrogrammaa ja 75-vuotiaat ja vanhemmat 20 mikrogrammaa D-vitamiinilisää purkista ympäri vuoden. Raskaana oleville ja imettäville D-vitamiinilisäsuositus on 10 mikrogrammaa. Tämän lisäksi hyvin vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa purkista päivässä ympäri vuoden. ***

On hyvä muistaa, että D-vitamiinisuositukset on tehty terveelle suomalaiselle keskiarvoväestölle, ja yksilöllisesti tarve D-vitamiinilisälle voi olla suurempi. Siitä, kuinka paljon tarvitset D-vitamiinilisää, kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Miten voin selvittää, saanko riittävästi D-vitamiinia?

Oman D-vitamiinitason voi selvittää helposti laboratoriotutkimuksella, missä D-vitamiinin saantia mitataan sen aineenvaihduntatuotteen, kalsidiolin, pitoisuutena veressä. D-vitamiinipitoisuuden hyvänä tavoitetasona pidetään 50 nmol/l. Jos tulos on matala, pitoisuutta kannattaa seurata uusilla mittauksilla, jotta löytää itselleen sopivan D-vitamiiniannoksen.

Suoraan aurinkomatkalta tullessa tasoa ei kannata mittauttaa, sillä auringossa oleskellessa D-vitamiinivarastot yleensä täyttyvät.

Sana-sol-tuoteperheestä löydät laadukkaat D-vitamiinivalmisteet koko perheelle

Sana-sol on tukenut ravitsemusta jo vuodesta 1933 lähtien, ja Sana-sol-tuotteet ovat olleet suomalaisten käytössä usean sukupolven ajan. Sana-solilta löytyy laaja valikoima D-vitamiinivalmisteita niin helposti nieltävässä tabletti- tai kapselimuodossa, poreina, hyvänmakuisina ja pehmeinä pureskeltavina vitamiineina kuin vegaaneille soveltuvina vaihtoehtoina.

Syksyn uutuuksia ovat laadukasta ekstraneitsytoliiviöljyä sisältävät Sana-sol D-vitamiini Oliiviöljy 50 μg ja Sana-sol D-vitamiini Oliiviöljy 100 μg. Pienet kapselit on helppo niellä. Muiden Sana-sol -purkkien tapaan nämäkin uutuuspurkit on valmistettu osittain kierrätysmuovista.

*Valsta L, Kaartinen N, Tapanainen H, Männistö S, Sääksjärvi K, toim. Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017-tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Raportti 12/2018. Helsinki 2018.

**
Kaartinen N, Sääksjärvi K, Tapanainen H, Lyytikäinen A, Maukonen M, Raulio R, Tammi R, Männistö S. THL, 26.10.2023. Terve Suomi -tutkimus. Ruokatottumukset (thl.fi) Haettu 27.10.2023.

*** Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Haettu 27.10.2023

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470

Lotta Roitto

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 040-7470871

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland

Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi