Uutinen -
D-vitamiini on vastustuskyvylle tärkeä vitamiini – saatko sitä riittävästi?
D-vitamiini on ihmiselle elintärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka tunnetaan myös ”aurinkovitamiinina”. D-vitamiinilla on tärkeä rooli muun muassa vastustuskyvyn tukemisessa, sillä se säätelee immuunijärjestelmämme toimintaa.
D-vitamiinilla on elimistössä muitakin tärkeitä tehtäviä: se on tärkeää myös luustolle, kuten kalsiumkin, joka ei imeydy elimistöön ilman D-vitamiinia. Lisäksi D-vitamiini edistää myös fosforin imeytymistä elimistöön.
D-vitamiini osallistuu luun uudismuodostukseen ja aineenvaihduntaan ja on tärkeä myös lihasten tasapainolle ja tätä kautta koko kehon pystyssä pitämiselle. D-vitamiini siis ylläpitää sekä luuston että lihasten normaaleja toimintoja.
Auringosta kesällä saatu D-vitamiini säilyy elimistössä aikuisilla keskimäärin vain noin 1,5 kuukautta. Suurin osa suomalaisista tarvitseekin D-vitamiinilisää talvikuukausina.
Kala ja kalatuotteet ovat suomalaisten parhaat luontaisen D-vitamiinin lähteet
Ruokavaliosta D-vitamiinia saa luontaisesti kalasta, ja täydennettynä nestemäisistä maitotuotteista tai vastaavista kasvijuomista sekä rasvalevitteistä.
FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan D-vitamiinin saanti ruoasta on suomalaisilla melkein suositusten mukaista, mutta D-vitamiinivalmisteen käyttö on hyödyksi erityisesti maitovalmisteita tai kalaa välttäville*.
Suomalaiset eivät keskimäärin yllä kalan käytössä suositeltuihin lukemiin: viimeisimmän juuri julkaistun tutkimuksen mukaan vain kolmannes suomalaisista syö kalaa suosituksen mukaisesti 2–3 kertaa viikossa**.
Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitsen?
Tällä hetkellä kaikkien alle 75-vuotiaiden D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa ja 75 vuotta täyttäneiden ja vanhempien 20 mikrogrammaa päivässä.
Alle 2-vuotiaat tarvitsevat 10 mikrogrammaa, 2–18-vuotiaat 7,5 mikrogrammaa ja 75-vuotiaat ja vanhemmat 20 mikrogrammaa D-vitamiinilisää purkista ympäri vuoden. Raskaana oleville ja imettäville D-vitamiinilisäsuositus on 10 mikrogrammaa. Tämän lisäksi hyvin vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa purkista päivässä ympäri vuoden. ***
On hyvä muistaa, että D-vitamiinisuositukset on tehty terveelle suomalaiselle keskiarvoväestölle, ja yksilöllisesti tarve D-vitamiinilisälle voi olla suurempi. Siitä, kuinka paljon tarvitset D-vitamiinilisää, kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.
Miten voin selvittää, saanko riittävästi D-vitamiinia?
Oman D-vitamiinitason voi selvittää helposti laboratoriotutkimuksella, missä D-vitamiinin saantia mitataan sen aineenvaihduntatuotteen, kalsidiolin, pitoisuutena veressä. D-vitamiinipitoisuuden hyvänä tavoitetasona pidetään 50 nmol/l. Jos tulos on matala, pitoisuutta kannattaa seurata uusilla mittauksilla, jotta löytää itselleen sopivan D-vitamiiniannoksen.
Suoraan aurinkomatkalta tullessa tasoa ei kannata mittauttaa, sillä auringossa oleskellessa D-vitamiinivarastot yleensä täyttyvät.
Sana-sol-tuoteperheestä löydät laadukkaat D-vitamiinivalmisteet koko perheelle
Sana-sol on tukenut ravitsemusta jo vuodesta 1933 lähtien, ja Sana-sol-tuotteet ovat olleet suomalaisten käytössä usean sukupolven ajan. Sana-solilta löytyy laaja valikoima D-vitamiinivalmisteita niin helposti nieltävässä tabletti- tai kapselimuodossa, poreina, hyvänmakuisina ja pehmeinä pureskeltavina vitamiineina kuin vegaaneille soveltuvina vaihtoehtoina.
Syksyn uutuuksia ovat laadukasta ekstraneitsytoliiviöljyä sisältävät Sana-sol D-vitamiini Oliiviöljy 50 μg ja Sana-sol D-vitamiini Oliiviöljy 100 μg. Pienet kapselit on helppo niellä. Muiden Sana-sol -purkkien tapaan nämäkin uutuuspurkit on valmistettu osittain kierrätysmuovista.
*Valsta L, Kaartinen N, Tapanainen H, Männistö S, Sääksjärvi K, toim. Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017-tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Raportti 12/2018. Helsinki 2018.
**Kaartinen N, Sääksjärvi K, Tapanainen H, Lyytikäinen A, Maukonen M, Raulio R, Tammi R, Männistö S. THL, 26.10.2023. Terve Suomi -tutkimus. Ruokatottumukset (thl.fi) Haettu 27.10.2023.
*** Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Haettu 27.10.2023