Ohita
​D-vitamiini pienentää riskiä sairastua syöpään tai diabetekseen

Uutinen -

​D-vitamiini pienentää riskiä sairastua syöpään tai diabetekseen

Suomalaiset eivät saa ravinnosta tai auringosta tarpeeksi D-vitamiinia. Riittävä vitamiininsaanti olisi kuitenkin hyvä turvata, sillä tutkimusten mukaan sillä on useita merkittäviä terveyshyötyjä, kuten vähenevä riski sairastua syöpään. Talven flunssakaudestakin selviää vähemmällä, kun vitamiinipitoisuudet ovat kunnossa.
 

D-vitamiini on yksi tunnetuimmista ravintoaineista ja sen hyödyistä on vahvaa näyttöä. Parhaiten tunnetaan sen vaikutus luuston kuntoon. Lisäksi riittävä D-vitamiinin saanti vähentää tutkitusti riskiä sairastua suomalaisten "kansallistauteihin" eli esimerkiksi eturauhasen, rintarauhasen ja imukudoksen syöpiin, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen. Se on liitetty myös autoimmuunisairauksien - muun muassa nivelreuman ja MS-taudin - ennaltaehkäisyyn.

Sillä on merkittävä rooli myös vastustuskyvyn parantamisessa ja sitä kautta flunssien ja hengitystieinfektioiden ehkäisyssä. Tämän huomaa etenkin talvikaudella, kun D-vitamiinia ei kerry auringosta.

– Veren vitamiinipitoisuuden nousu vie vain muutamia viikkoja, joten lähes aina ehtii parantaa tasoja, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

D-vitamiinia ja sen vaikutuksia selvitetään jatkuvasti ja tälläkin hetkellä on käynnissä useita tutkimuksia.

– Pitävien, lopullisten tutkimustulosten saaminen vie kuitenkin aikaa, sillä tulosten pitää olla toistettavissa ja niitä pitää tehdä erilaisissa olosuhteissa, Halonen muistuttaa.

Suositukset hyvin maltillisia

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen mukaan alle 75-vuotiaat tarvitsevat päivittäin 10 mikrogrammaa D-vitamiinilisää, ja yli 75-vuotiaat 20 mikrogrammaa. Lääkäri Jaakko Halonen arvioi määrän olevan melko maltillinen.

– Suosituksissa halutaan olla varovaisia. D-vitamiinia on myös esimerkiksi vitaminoiduissa maitotuotteissa ja rasvaisessa kalassa, joten vitamiinin saanti vaihtelee eri ihmisillä, Halonen sanoo.

D-vitamiini imeytyy elimistöön vaivatta joko ravinnosta, vitamiinilisistä tai auringosta. Vitamiinin imeytymistä ravinnosta haittaavat vain harvat ongelmat, esimerkiksi hoitamaton keliakia, joka tuhoaa suolinukan. Auringosta saatavan D-vitamiinin esteenä puolestaan saattaa olla aurinkovoide. Ihoa ei kuitenkaan pidä polttaa.

Veren D-vitamiinipitoisuuden tavoitetaso on vähintään 80 nanomoolia litrassa. Sitä, saako D-vitamiinia riittävästi, ei pysty itse tuntemaan. Vitamiinipitoisuuden voi kuitenkin käydä mittauttamassa lääkärillä.

– Ainoa itse havaittava merkki D-vitamiininpuutoksesta voi olla osteoporoosi. Luita vahvistava kalsiumhan tarvitsee D-vitamiinia imeytyäkseen kunnolla.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi