Ohita
 Foolihapposuositus hedelmällisessä iässä oleville naisille on 400 mikrogrammaa, mutta raskaana oleville ja imettäville 500 mikrogrammaa päivässä.
Foolihapposuositus hedelmällisessä iässä oleville naisille on 400 mikrogrammaa, mutta raskaana oleville ja imettäville 500 mikrogrammaa päivässä.

Uutinen -

Folaatti on elintärkeää raskauden aikana

Suomalaiset eivät saa ruokavaliosta riittävästi B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia eli foolihappoa. Foolihappo on keskeinen ravintoaine elimistölle puolustusjärjestelmän tukemisen eli vastustuskyvyn kannalta. Foolihappo on erityisen tärkeää raskautta suunnitteleville ja odottaville äidille, sillä mikäli raskaana oleva ei saa riittävästi folaattia 12. ensimmäisen raskausviikon aikana, voi sikiölle muodostua hermostoputken kehityshäiriö.

Sekä energia- että suojaravintoaineiden tarve kasvaa raskauden ja imettämisen aikana. Erityisesti foolihapon saannin turvaaminen on tärkeää. Foolihapposuositus hedelmällisessä iässä oleville naisille on 400 mikrogrammaa, mutta raskaana oleville ja imettäville 500 mikrogrammaa päivässä.

Foolihapon saannin turvaamiseksi raskautta suunnittelevat ja raskaana olevat tarvitsevat foolihappoa valmisteena 400 mikrogrammaa päivässä 12.raskausviikkoon saakka. Foolihappovalmisteen käyttö on tärkeää aloittaa jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn pois jättämistä tai suunniteltua raskautta. Foolihappolisää voi halutessaan käyttää myös loppuraskauden ja imetyksen ajan. Tätä puoltaa se, että suomalaisnaisten keskimääräinen foolihapon saanti jää alle suosituksen. Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan 25-34-vuotiaiden foolihapon saanti ravinnosta oli 237 mikrogrammaa.

Foolihappo tukee normaalia sikiön kudosten kasvua raskauden aikana. Foolihappo edistää myös immuunisysteemin normaalia toimintaa, ja punasolujen muodostusta sekä osallistuu normaalin homokysteiinitason ylläpitämiseen veressä. Mikäli sikiö ei saa riittävästi foolihappoa äidin kautta, voi tämä johtaa kehitysvammaisuuteen, kuten hermostoputken kehityshäiriöön tai sikiön kuolemaan.

Autisminkin epäillään liityvän foolihapon puutteeseen. Foolihappo auttaa myös lapsen puheen kehitystä. JAMA-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lapseen puheen viivästymistä voi ehkäistä aloittamalla foolihappokuurin jo ennen raskautta.

Aina vegaaneille, mutta muillekin hyväksi

Kannattaa tarkistaa, että saa nauttimastaan monivitamiinivalmisteista myös B12-vitamiinia. Foolihappo ja B12-vitamiini toimivat elimistössä aktiivisesti yhdessä vastustuskyvyn ylläpidossa. Vegaanit tarvitsevat aina B12-vitamiinilisää, koska heidän ruokavalionsa ei sisällä mitään eläinkunnan tuotteita.

Monivitamiinivalmisteet sisältävät yleensä foolihapon ja B12-vitamiinin lisäksi myös kaikki muut B-vitamiinit. Tämä on tärkeää, että tutkimuksissa on havaittu, että jos on puutetta jostakin B-vitamiinista, aika usein on puutetta myös muista B-vitamiineista. Siksi kaikkia B-vitamiineja sisältävä valmiste on parempi valinta kuin pelkkä foolihappolisä tai B12-vitamiinilisä. Hyviä valmisteita B-vitamiinin saannin turvaamiseen ovat sekä pelkästään B-vitamiineja sisältävä B-monivitamiinivalmiste että monipuolinen, kaikki B-vitamiinit sisältävä kalsium-monivitamiini-kivennäisainevalmiste, jossa on mukana myös rauta.

Foolihapon saanti turvataan käyttämällä tummanvihreitä kasviksia, marjoja ja hedelmiä puoli kiloa päivässä ja valitsemalla vilja täysjyväisenä. B-vitamiineista erityisesti foolihappo kärsii kuumentamisesta: keitetyn tai paistetun ruuan foolihappopitoisuus on 30–50 % pienempi kuin tuoreen ruoan. 

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Liittyvä sisältö

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi