Ohita
Hampaiden harjaamisesta kannattaa tehdä säännöllinen ja hauska yhteinen tapa jo ensimmäisestä hampaasta alkaen

Uutinen -

Hampaiden harjaamisesta kannattaa tehdä säännöllinen ja hauska yhteinen tapa jo ensimmäisestä hampaasta alkaen

Suun bakteerikanta alkaa muodostua heti ensimmäisen hampaan puhjettua

Lapsen hampaita suositellaan harjattavaksi kaksi minuuttia aamuin, illoin. Mutta miksi maitohampaista on ylipäätään pidettävä niin hyvää huolta, vaikka ne pysyvät suussa vain lapsuusajan?

”Maitohampaiden hoitoon on hyvä kiinnittää erityistä huomiota, sillä suun bakteerikanta alkaa muodostua heti ensimmäisen hampaan puhjettua”, hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami kertoo.

Hampaiden reikiintymiselle altistava kariesbakteeri (Mutans Streptokokki) tarttuu sylkikontaktin kautta. Lapsen tartunta voi siis tapahtua yhteisen lusikan käytöstä tai tutista, jota aikuinen on käyttänyt suussaan.

Aikainen kariesbakteerin tartunta, sokeripitoinen ruokavalio, napostelu ja epäsäännöllinen hampaiden harjaaminen altistavat lapsen hampaita reikiintymiselle. Kariesbakteerien tartunnan ehkäiseminen, terveellinen ja säännöllinen ruokavalio sekä mahdollisimman huolelliset suuhygieniatavat taas ehkäisevät hampaiden reikiintymistä.

Käykö lapselle tahna kuin tahna?

Hammastahnaa alle 3-vuotiaille käytetään kerran päivässä, sitä vanhemmille lapsille molemmilla pesukerroilla.

Hammaslääkäri muistuttaa, että ei ole samantekevää, mitä tahnaa lapsen hampaiden harjaamiseen käytetään.

”Hammastahnan fluoripitoisuus alle 6-vuotiailla lapsilla tulisi olla 1000-1100ppm, poikkeuksena alueet joiden juomaveden fluoripitoisuus on poikkeuksellisen suuri”, Jasmine Ben-Ami kertoo.

Myös hammasharjan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

”Pieni ja pehmeä harjaspää on hellävarainen pienelle suulle”, Ben-Ami vinkkaa.

Auta lasta hampaidenpesussa 12-vuotiaaksi asti

Kun lapsi kasvaa, myös hänen hampaidenpesutaitonsa karttuvat. 6─12-vuotiailla lapsilla maitohampaat alkavat vaihtua pysyviksi hampaiksi ja hammasrivistö muuttaa muotoaan usean vuoden ajan. Siksi hammaslääkäri suosittelee vanhempia tarkastamaan ja tarvittaessa viimeistelemään lastensa hampaiden harjauksen aina 12-vuotiaaksi asti.

6─12-vuotiailla harjapään pitää olla entistä isompi, mutta kapea, että sillä yltää myös suun takaosaan. 6-vuotiaiden hammastahna saa sisältää enemmän fluoria kuin sitä pienempien, noin 1450 ppm.

”Hammaslanka on hyvä ottaa osaksi päivittäistä rutiinia tässä vaiheessa”, Ben-Ami muistuttaa.

Hammaslääkärin vinkit lasten hampaiden harjaukseen:

1. Hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisen hampaan puhjettua.

2. Anna lapsen tutustua hammasharjaan jo kun ikenissä tuntuu kutinaa. Harja hampaita kaksi minuuttia aamuin illoin. Alle 3-vuotiaille käytetään hammastahnaa vain kerran päivässä.

3. Harjaa hampaat yhdessä lapsesi kanssa ja kerro samalla miksi niin tehdään.

4. Valitse harja ja tahna, joissa on lapsen ikään sopiva fluoripitoisuus.

5. Harjaa hampaat hellävaraisesti pienin nykyttävin liikkein, ikenien suuntaisesti.

6. Käytä apuna hammasharjan hammastahnaindikaattoria tai käytä hammastahnaa herneen kokoinen määrä.

7. Lapsesi tarvitsee apua hampaiden harjaamisessa aina 12 ikävuoteen asti.

Jordanin hammastahnat ja –harjat – lapsille suunniteltu ja tehty

Hammastahnat                  

Jordan Kids -hammastahna on tarkoitettu 0–5-vuotiaille. Siinä on mieto vadelman maku ja se sisältää uusimman Kariksen hallinnan Käypä hoito -suosituksen mukaisen määrän fluoria 0–5-vuotiaille eli 1000 ppm. Suulle hellävarainen tahna ei sisällä mm. aftoja aiheuttavaa natriumlauryylisulfaattia (SLS) ja sillä on alhainen hankausarvo > 80. Tuote ei sisällä parabeeneja eikä allergisoivia hajusteita.

Jordan Junior -hammastahna 6–12-vuotiaille sisältää Käypä hoito -suosituksen mukaisen määrän fluoria 6 vuoden iästä alkaen eli 1450 ppm. Tämä on sama määrä fluoria kuin aikuisille eli aikuisetkin voivat käyttää tätä tahnaa. Tahna on maultaan miedompi kuin useimmat aikuisten hammastahnat, sillä pienet lapset moittivat usein aikuisten tahnojen väkevyyttä. Suulle hellävarainen tahna ei sisällä mm. aftoja aiheuttavaa natriumlauryylisulfaattia (SLS) ja sillä on alhainen hankausarvo > 80. Tuote ei sisällä parabeeneja eikä allergisoivia hajusteita.

Hammasharjat

Jordan Step-by-step 0–2-vuotiaiden hammasharjan toinen pää on purulelu. Näin hammasharjaan tutustumisen voi aloittaa jo ennen hampaiden puhkeamista. Purulelupää on nyt entistä pehmeämpi ja tarjoaa paremman suutuntuman vauvalle. Harjalla on sekä RedDot Design Award sekä Award for Design Excellence.

Jordan Step-by-step 3–5-vuotiaiden hammasharjassa on ergonominen varsi, jossa ovaali reikä harjanvarren keskellä. Se mahdollistaa hyvän ja pitävän otteen sekä lapselle että aikuiselle. Pieni harjaspää mahtuu hyvin pieneen suuhun.

Jordan Step-by-step 6–9-vuotiaiden sekä Jordan Hello Smile yli 9-vuotiaiden hammasharjoissa on entistä isompi, mutta kapea harjaspää, niin että sillä yltää myös suun takaosaan. Pidemmät kärkiharjakset auttavat vaikeasti tavoitettavien paikkojen puhdistamiseen lapsen epätasaisessa hammasrivistössä.

Kaikissa Jordanin lastenhammasharjoissa on harjaspäässä hammastahnaindikattori, mikä auttaa oikean hammastahnamäärän annostelussa.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi