Uutinen -
Malmin apteekin uudet tuulet
”Pyrin luomaan apteekkiimme ilmapiirin, jonka kantavana voimana on erinomainen palvelu. Asiakkaat ovat ottaneet myös uudet avarat ja valoisat tilat hyvin vastaan”, apteekkari Sirpa Peura sanoo.
Apteekkari Sirpa Peura otti vuosi sitten haltuun vuonna 1922 perustetun Malmin apteekin.
─ Apteekki on toiminut koko ajan Malmin ydinalueella ja vaihtanut muutaman kerran paikkaakin. Aloittaessani apteekkarina siirsin sen Malmintorin toiselta laidalta entiseen pankkikonttoriin, joka remontoitiin täysin, Sirpa Peura sanoo.
─ Suurin motivaationi muuton suhteen oli se, että apteekin vanhat tilat, joissa oli toimittu viimeiset parikymmentä vuotta, olivat hankalan malliset, pimeät ja sokkeloiset. Näin sain uuden valoisan kokonaisuuden - sellaisen kuin halusin. Olen myös keskittynyt toimivan tiimin luomiseen.
─ Asiakkaamme ovat pääasiassa Malmi-Tapanila-Tapaninkylä -alueelta. Jonkin verran joukossa on myös Malmilla työssä käyviä. Apteekissa meitä työskentelee kymmenkunta ammattilaista. Lisäksi tulevat viikonloppuapulaiset.
Käytännön työhön
Sirpa Peura ehti toimia 19 vuotta Apteekkariliiton farmaseuttisena johtajana, apteekkipalvelujen kehittäjänä ja alan puolestapuhujana. Nyt hän on päässyt omakohtaisesti kehittämään apteekkia. Poikkeavatko teoria ja käytäntö toisistaan?
─ Eivät poikkea. Tietenkin aina on helpompi sanoa kuin tehdä, mutta seison kyllä edelleen vahvasti niiden ajatusten takana, joita olen vuosikaudet tuonut esiin. Kehitän apteekkini ammatillista toimintaa parhaan kykyni mukaan. Esimerkiksi yhteistyö muun terveydenhuollon kanssa ja uusien palvelujen eteenpäin vieminen ovat kuitenkin tässä ympäristössä haastavia. Palvelusta saatavan hyödyn tulisi olla asiakkaalle kristallinkirkas, jotta hän olisi valmis siitä myös maksamaan. Tarkoitan esimerkiksi lääkityksen tarkistuspalvelua. Olen kouluttanut henkilökuntaamme sen tekemiseen, mutta maksavia asiakkaita on vaikea saada.
─ Tunnemme vakioasiakkaamme ja heidän lääkityksensä, mutta nyt tulisi kyetä löytämään myös uusia tarkistuspalvelusta hyötyviä henkilöitä, sellaisia, joiden lääkitykseen voi liittyä ongelmia tai joille lääkitys saattaa aiheuttaa huolta.
Malmin apteekin palveluvalikoimiin kuuluvat lääkityksen tarkistuspalvelun lisäksi lääkkeiden annosjakelu, lääkehoidon kokonaisarviointi, muistutuspalvelu, kotiinkuljetus sekä reseptien uusiminen.
─ Reseptit uudistetaan maksutta ja kotiinkuljetus on edullista. Olen itse toiminut kuriirina. Kotiinkuljetuspalvelun piirissä on kaksi hoitokotia sekä joitakin yksityisasiakkaita. Kotiinkuljetus on tulevaisuuden palvelumuoto, johon aiomme panostaa. Toivon, että jossakin vaiheessa voisimme palkata kuljetuksiin jonkun ja ostaa jakeluauton, jonka kylkeen voisimme maalauttaa apteekin logon.
Vastoinkäymistä kerrakseen
Apteekkarilehdessä on kerrottu Sirpa Peuran epäonnesta apteekin avauksen yhteydessä. Avajaisissa katto romahti ja asiakkaat oli pakko ohjata ulos. Korjaustöiden aikana apteekki oli kaksi viikkoa suljettuna.
─ Perustimme alakertaan hätätoimituspisteen sellaisille lääkkeille, joiden toimitusta apteekista ei voinut katkaista, siis annosjakelu- ja apteekkisopimuspotilaille. Sovimme puhelimitse treffit apteekin ovelle, josta asiakkaat hakivat lääkkeensä.
─ Katon romahtaminen vuonna 1988 rakennetussa talossa lienee melko harvinaista. Jälkeenpäin kävi ilmi, että kysymyksessä oli rakenteellinen virhe, joka aikaansai vaarallisen halkeaman sisäkattoon. Ja kun olimme tästä selvinneet, alkoi murtoaalto, joka käsitti peräti kuusi murtoa. Laitatin ensimmäisten murtojen jälkeen ikkunoihin murtosuojakalvot, mutta ne suojasivat lähinnä vain murtautujia lasinsirpaleilta. Lopulta oli pakko siirtää kaikki PKV-lääkkeet murtosuojaan entisen pankin kassaholviin. Laitoin ilmoituksen tästä apteekin ikkunoihin ja Facebookiin. Uuden vuoden yönä tehdyn murron yhteydessä kaverit saatiin vihdoin kiinni saaliinaan paketillinen metformiinia. Murrot ovat luonnollisesti vieneet aikaa apteekin kehittämiseltä.
─ Olen alkanut kutsua itseäni leikkisästi Kriisi-imuriksi. Apteekkarin urani alkamisen jälkeen minusta on alkanut tuntua, että mitä ikinä teenkin, seurauksena on jonkinlainen katastrofi. Parhaillaan meneillään on vesivahingon kuivatus ja naisten pukuhuone on suljettu. Runkoviemäri vain pamahti ja vedet tulvivat apteekin sosiaalitiloihin. Onneksi olimme itse paikalla ja saimme ongelman nopeasti hoitoon.
─ Jossakin vaiheessa olisi kyllä voinut itkukin tulla, mutta ehkä tämä on vain merkkinä siitä, ettei mitään saa liian helposti.
Apteekki tutuksi
Sirpa Peura on tehnyt näyttävää suhdetoimintatyötä paikkakunnalla.
─ Olemme järjestäneet asiakastilaisuuksia lähistöllä sijaitsevassa Malmitalossa. Olemme vuokranneet sieltä tilaa erilaisten esiintyjäryhmien käyttöön. Heti ensimmäisenä syksynä siellä oli kolme nuorta Fyysisen teatterin vasta valmistunutta taiteilijaa, jotka esittivät omat lopputyönsä. Ne olivat pieniä näytelmiä, eräänlaisia liikunta-performansseja. Sitten meillä oli Malmin mieslaulajien konsertti Ystävänpäivänä viime helmikuussa. Ja ihan hiljattain kutsuimme lapsiasiakkaita ”Nemoa etsimässä” -elokuvan näytökseen. Sali oli lähes täynnä. ”Taide on lääkettä sielulle” -tapahtumia on tarkoitus jatkaa.
─ Olemme saaneet järjestämistämme tapahtumista kiittävää palautetta asiakkailtamme.
─ Olen kokenut tämän oivalliseksi tavaksi toimia, koska arvostan monipuolisesti taidetta ja musiikkia. Näin ollen haluan tarjota sitä myös asiakkaille. Haluan profiloitua tässä yhteisössä muullakin tavalla kuin olemalla vain lääkkeitä myyvä apteekkari. Haluan kauneutta ympärilleni. Apteekissa on kukkia, ja meille teetettiin uudet, apteekin ilmeeseen sopivat työtakitkin.
Apteekki kuuluu OmaPlus-apteekki-ketjuun.
Valikoimissa on myös joukko asiakkaiden suosimia terveystuotteita
─ Olen kriittinen tuotevalikoiman suhteen, mutta nykyisin on vähän vaikea määritellä, mitkä kaikki valmisteet ovat terveystuotteita tai vastaavia. Pidän esillä valmisteita, joita asiakkaat kysyvät ja käyttävät. Tämä on niin pieni apteekki, että kaikkea mahdollista ei voi olla tarjolla. Valikoimaan vaikuttavat tietysti aika paljon myös yhteistyökumppanit ja ketjujen kampanjat.
Mitä suosittelet asiakkaalle tämän kertoessa flunssan olevan tulossa?
─ Ensin tietenkin kyselen oireita. Jos asiakas haluaa ennaltaehkäistä flunssaa, siihen sekä alkuvaiheen oireisiin tarkoitettuja valmisteita on olemassa. Ja mikäli kuumetta pitää laskea, siihen tarkoitukseen löytyy lääkkeitä. Tärkeää on kuitenkin kertoa, ettei lääkkeitä kannata käyttää, ellei ole kuumetta tai kipua.
Moni käyttää flunssan ennaltaehkäisyyn yhä useammin ravintolisiä.
─ Totta. Meillä on tähän tarkoitukseen esimerkiksi sinkki- ja C-vitamiinivalmisteita, jotka soveltuvat flunssan ensioireisiin tai ennaltaehkäisyyn. Niistä on tutkimustietoakin.
Hyvä yleiskunto lienee paras flunssan torjuja?
─ Toki näin on. Pitämällä huolta itsestään voi välttyä monelta vaivalta. Useimmiten ihmiset kuitenkin tulevat meille vasta siinä vaiheessa, kun oireet ovat jo päällä ja nenäkin on alkanut vuotaa. Toisaalta aivan selvästi on havaittavissa ilmojen kylmetessä ihmisten ryhtyvän valmistautumaan flunssakauteen hankkimalla vitamiineja ja hivenaineita. Näin toimivat erityisesti asiakkaat, joiden elämäntilanne on sellainen, ettei heillä olisi varaa sairastua.
Yleiskunnon kohentamiseksi suositellaan yleisesti kalanmaksaöljyä. Moni kuitenkin vierastaa ensi alkuun sen makua. Mutta makuun tottuu hyvin nopeasti. Vanhan tietämyksen mukaan mitä tahansa ainetta useita kertoja nauttiessaan ihminen alkaa pitää siitä.
─ Näin on. Tällä tavoin mekin kotona olemme totuttaneet ulkomaisia vaihto-oppilaita syömään salmiakkia. Tässä yhteydessä tulevat mieleen myös muut omega-3-valmisteet, kuten esimerkiksi nämä pikkukalat, joiden idea on mielestäni aika nerokas. Ne ovat nopeasti kurkusta alas luiskahtavia ja lapsille sopivia, pehmeitä hedelmänmakuisia kalaöljy-vitamiinikapseleita.
Monessa apteekissa niin sanottujen oheistuotteiden valikoimat kasvavat. Miten Malmilla?
─ Onhan meillä monenlaisia apuvälineitä, joita ihmiset tulevat hakemaan, sidetarpeita ja niin edelleen. Mutta me olemme kyllä siinä mielessä perinteinen apteekki, että lääkkeet ovat meillä pääosassa. Kaikki muu on siinä lisänä. Meillä käyvät asiakkaat tekevät harvoin impulssiostoksia. Tänne tullaan hakemaan sitä, mitä tarvitaan.
Apteekissa ovat myös astma-, diabetes- ja sydänyhteyshenkilöt paikalla päivittäin.
─ Kyllä. He ovat meidän farmaseuttejamme, jotka ovat täydentäneet koulutustaan näillä osa-alueilla. He pitävät huolta siitä, että meillä on tarjolla aina viimeisintä tietoa.
Yhteiskunnallista vaikuttamista
Sirpa Peura on kiireinen. Apteekkarin työnsä ohella hän on mukana myös yhteiskunnallisessa toiminnassa.
─ Toimin muun muassa Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä sekä sosiaali- ja terveysjaoston puheenjohtajana ja HYKSin sairaanhoitoalueen lautakunnan puheenjohtajana.