Ohita
Tutkimus: Omega-3-rasvahappojen vaikutus sydän- ja verisuonitauteihin

Uutinen -

Tutkimus: Omega-3-rasvahappojen vaikutus sydän- ja verisuonitauteihin

Kesäkuussa 2012 julkaistu systemaattinen katsaus Pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot ja sydän- ja verisuonitaudit [1] sisältää 21 tutkimusta. Sen tavoitteena on ollut koota yhteen tieto omega-3-rasvahappojen vaikutuksesta sydän- ja verisuonitapahtumiin. Mukaan otetut tutkimukset olivat satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia sekä kliinisiä tutkimuksia, joihin liittyi omega-3-rasvahappojen käyttö vähintään 6 kuukauden ajan.

Keskimääräinen omega-3-annos oli 0,3 grammasta päivässä 6,9 grammaan päivässä ja kesto 6 kuukaudesta 9 kuukauteen. Eri tuloksia tarkasteltaessa osallistujien lukumäärä oli 41560:stä 50468:aan.

Tutkimuksessa havaittiin, että minkä tahansa tyyppisen sydän- ja verisuonitapahtuman riski väheni yleisesti 10 %, sydänperäisen kuoleman riski pieneni 9 %, verisuonitapahtumien riski väheni 18 % ja kokonaiskuolleisuuden trendi oli aleneva (5 %). Useimmissa analysoiduista tutkimuksista oli mukana henkilöitä, joilla oli runsaasti sydäntapahtumia.

Johtopäätökset: meriperäiset omega-3-rasvahapot ovat tehokkaita ennaltaehkäistäessä sydän- ja verisuonitapahtumia, sydänperäistä kuolemaa ja sepelvaltimotapahtumia, erityisesti henkilöillä, joilla on korkea sydän- ja veri suonitautien riski.


Tämän meta-analyysin vertaaminen äskettäin JAMA:ssa[2] julkaistuun samantyyliseen analyysiin

Molemmissa näistä meta-analyyseistä seulottiin aluksi lähes 4 000 artikkelia, ja rajoitettiin määrä 20 tutkimukseen [2] ja 21 tutkimukseen [1]. 12 näistä tutkimuksista esiintyy molemmissa analyyseissä, ja ne molemmat sisältävät joitakin yleisimmin tunnetuista tutkimuksista, kuten GISSI, GISSI HF, DART II ja JELIS. Tästä analyysissä[1] on poistettu kolme tutkimusta, jotka sisältyivät Rizos et al. [2] analyysiin. Syynä olivat tutkimusmenetelmiin liittyvät kysymykset tai yleisessä tiedossa oleva epäilys vilpillisistä tuloksista.

Nämä kaksi analyysiä osoittavat, että samalla alueella suoritetut meta-analyysit voivat johtaa kahteen hyvin erilaiseen johtopäätökseen. Tulokset ovat riippuvaisia tutkimuksien mukaanottokriteereistä ja merkitsevyydelle asetetusta tasosta.

Julkisesti saatavilla oleva tieteellinen näyttö kokonaisuudessaan osoittaa EPA:n ja DHA:n hyödyn sydän- ja verisuonitautien kannalta terveessä väestössä sekä valtaosalla väestöstä, jolla on jo olemassaolevia sydän- ja verisuonitauteja. Kuluttajien tulisi siis jatkaa omega-3-tuotteiden käyttöä sydänterveytensä takaamiseksi. Pitkäketjuisista omega-3-rasvahapoista kannattaa huomioida myös DHA:n vaikutukset aivotoimintoihin.

Viitteet:
[1] Delgado-Lista, J., Perez-Martinez, P., Jose Lopez-Miranda, J. and Perez-Jimenez, F. Long chain omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: a systematic review. British Journal of Nutrition; Vol 107: s201-213.

[2] Rizos EC Ntzani EE Bika E Kostapanos MS and Elisaf MS (2012). Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events: A systematic review. JAMA 308:1024-1033.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi