Ohita
Tekoja neuvojen lisäksi Keski-Kotkan apteekin malliin

Uutinen -

Tekoja neuvojen lisäksi Keski-Kotkan apteekin malliin

Keski-Kotkan apteekin farmaseutti Raimo "Rami" Veini on vetänyt vuoden päivät kerran viikossa asiakasliikuntaryhmää. Ryhmän on tarkoitus kannustaa liikunnan ilojen pariin, ei niinkään painonpudotukseen liikunnan avulla, sillä sitä varten pitäisi liikkua lähes kellon ympäri.

Nykyajan liikuntatrendejä seuratessa voi unohtua, että painonpudotus pelkästään liikunnan avulla ei välttämättä ole realistinen tavoite. Sen sijaan liikunnan ja vähäkalorisen ruokavalion yhdistäminen toimii paremmin.

Kohtuullinen liikunta kuluttaa noin 300 kilokaloria tunnissa. Kilossa rasvaa on 7000 kaloria, joten puolen kilon viikottaiseen laihtumiseen on lisättävä kulutusta 3500 kaloria. Jos tämä pitäisi tehdä pelkällä liikunnalla, kohtuullista liikuntaa pitäisi harrastaa 12 tuntia ja keskiraskasta liikuntaa kuusi tuntia viikossa.

– Itselläni kuluu 600 kilokaloria tunnissa kun pyöräilen noin sata kilometriä kisavauhtia. En jaksaisi pidemmän päälle samaa tahtia, farmaseutti Veini toteaa.

Asiakkaan painosta puhuminen

Keski-Kotkan apteekki on mukana Liikkujan apteekki -toiminnassa. Liikuntaryhmän vetämisen lisäksi apteekissa jaetaan asiakkaille lisätietoa muun muassa esitteiden muodossa. Veini on pyytänyt myös ruokapäiväkirjaa liikuntaryhmäläisiltään, mutta kukaan ei palauttanut sitä.

– Olen pohtinut mistä se johtuu ja oletan, että se mitä syö ja miten paljon, on niin henkilökohtainen asia, että sitä ei haluta jakaa liikuntaryhmän vetäjän kanssa. Mutta ehkä syömisten pohtiminen itsekseenkin auttaa kiinnittämään huomiota asiaan.

– Ylipainon puheeksi ottaminen asiakkaiden kanssa on muutenkin haasteellista ja olen huolissani, että se loukkaa. Siksi lähestyn ongelmaa liikunnan kautta, Veini kertoo.

Farmaseutti Veinin lisäksi liikuntaryhmää on vetänyt proviisori Suvi Luomi. Veini kokee, että koko henkilökunta on kuitenkin innostunut Liikkujan apteekki -hankkeesta ja ruokailuun ja liikuntaan kiinnitetään heillä nykyään enemmän huomiota.

Uusi ryhmä

Nyt syksyllä aloitetaan taas uusi asiakasliikuntaryhmä. Raimo Veinillä on sitä varten jo kehitysajatuksia.

– Toivon, että ryhmäläiset käyvät alussa itsekseen vaa'alla ja merkitsevät lukeman muistiin. Siten he todennäköisesti seuraavat myös painoaan. Toinen hyvä mittari voisi olla vyötärön ympärystän mittaaminen.

Tavoitteena on pitää viikottaiset liikuntatunnit koko talvikaudelle. Tämä vaatii sitä, että vetäjälle jää vapaaksi asiakasliikunnalle varattu aika, joka siis kuuluu työpäivään. Lisäksi vetäjän on hyvä kouluttaa itseään säännöllisesti. Veini on suorittanut Liikuttaja-koulutuksen 1. tason, 50 h.

– Yksi viikottainen harjoittelukerta ei tietenkään tee kenestäkään terveempää tai laihempaa, mutta aikaisempien kokemuksien perusteella on huomattu, että tämä kannustaa myös omaehtoiseen liikkumiseen, Veini toteaa.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi