Uutinen -
Tutkimus: Omega-3 ja D-vitamiini tukevat mielenterveyttä
Tämän vuoden alussa julkaistun tutkimuksen mukaan omega-3-rasvahapoilla ja D-vitamiinilla on myönteinen vaikutus kognitioon. Tutkijat tarkastelivat mekanismeja, joiden kautta D-vitamiini ja omega-3-rasvahapot vaikuttavat mielenterveyteen. Heidän mukaansa D-vitamiini sekä rasvahapot DHA ja EPA säätelevät serotoniinin vapautumista ja toimintaa. Tämä tarkoittaa eri aivotoimintoja ja käyttäytymisiä ohjaavan hormonin synteesiä.
Serotoniinia esiintyy aivojen osissa, jotka ohjaavat sosiaalista kognitiota ja päätöksentekoa. Hormonin reittien estyminen tai sen vähäinen määrä aivoissa ovat yhteydessä moniin aivotoiminnan häiriöihin, kuten autismiin, ADHD:hen, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, skitsofreniaaan, impulsiiviseen käytöshäiriöön ja ahdistuneisuushäiriöön.
Tutkijoiden mukaan D-vitamiini ja omega-3-rasvahapot vaikuttavat oleellisesti serotoniinin määrään ja auttavat lieventämään aivotoiminnan häiriöiden oireita. Tämä johtuu siitä, että D-vitamiini säätelee serotoniinin synteesiä, EPA lisää serotoniinin vapautumista ja DHA tehostaa serotoniinin pääsymahdollisuutta soluihin lisäämällä kalvon nestemäisyyttä.
Serotoniinijärjestelmän mekanismit todennäköisesti selittävät sen, miksi D-vitamiini- ja omega-3-rasvahapot lieventävät ADHD:hen, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, skitsofreniaan ja impulsiiviseen käytöshäiriöön liittyvää negatiivista käyttäytymistä.
Lähde:
Patrick RP, Ames BN. Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar, schizophrenia, and impulsive behavior. FASEB J. 2015 Feb 24. pii: fj.14-268342. [Epub ahead of print]
Mitä omega-3-rasvahapot ovat:
Omega-3-rasvahappoja nautitaan siksi, että saataisiin niiden vaikuttavia aineita EPA:a (eikosapentaeenihappoa) ja DHA:ta (dokosaheksaeenihappoa). Nämä ovat tutkimusten mukaan terveyden kannalta vaikuttavimpia omega-3-rasvahappoja. EPA:a ja DHA:ta saadaan erityisesti merellisistä lähteistä eli rasvaisesta kalasta, kalaöljystä ja kalanmaksaöljystä. Omega-3-rasvahappoja saa myös kasviöljyistä, erityisesti rypsiöljystä, ja niistä valmistetuista kasvirasvalevitteistä, mutta nämä eivät sisällä ollenkaan EPA:a tai DHA:ta, vaan ainoastaan ALA:aa (alfalinoleenihappoa).
Kasviöljypohjaisen omega-3-rasvahapon eli ALA:n muuntuminen elimistössä EPA:ksi ja erityisesti DHA:ksi vaihtelee henkilöiden välillä ja on usein riittämätöntä. Siksi kalaöljyn tai kalanmaksaöljyn käyttö on monille erityisesti vähän kalaa syöville hyvä vaihtoehto turvata terveydelle tärkeiden EPA:n ja DHA:n saanti päivittäin.
EFSA (European Food Safety Authority / Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) suosittelee 2-4 grammaa EPA:a+DHA:ta päivässä veren normaalin triglyseridipitoisuuden ja 3 grammaa EPA:a+DHA:ta päivässä normaalin verenpaineen ylläpitämiseksi. EFSA:n mukaan jopa 5 gramman (5000 mg) EPA:n ja DHA:n yhteismäärä päivässä ravintolisästä saatuna on turvallista aikuisille. Suositukset perustuvat ihmisillä tehtyihin kliinisiin tutkimuksiin.