Ohita
Tutkimus: Sukupuolierot ravinnon rasvahappojen ja kognitiivisten kykyjen välisessä suhteessa lapsissa

Uutinen -

Tutkimus: Sukupuolierot ravinnon rasvahappojen ja kognitiivisten kykyjen välisessä suhteessa lapsissa

Frontiers in Evolutionary Neuroscience -lehdessä keväällä 2012 julkaistu tutkimus käsitteli omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhdetta arvioimalla sukupuolen vaikutusta omega-3-rasvahappojen aiheuttamiin kognitiivisiin hyötyihin kouluikäisissä yhdysvaltalaislapsissa. Tutkimuksen aineisto saatiin kansallisesta terveys- ja ravitsemustutkimuksesta (Third National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES), johon osallistui yli 4 500 6–16-vuotiasta lasta.  Tutkimuksessa arvioitiin tutkimusajankohtana nautittujen ruokien rasvahapposisällön (24 edeltävän tunnin ruoankäyttöhaastattelu) ja standardoitujen kognitiivisten testien tulosten välistä yhteyttä.

Tutkimus paljasti tärkeitä sukupuoleen liittyviä eroavuuksia omega-3-rasvahappojen ja kognitiivisten kykyjen välisessä suhteessa. Kumpikin sukupuoli kyllä sai merkitsevästi parempia testituloksia omega-3-saannin ollessa korkea, mutta tyttölapsilla havaittiin negatiivinen yhteys omega-6-rasvahappojen nauttimisen ja testitulosten välillä. Lisäksi poikalapsista poiketen tyttölasten kohdalla havaittiin merkitsevä käänteinen yhteys ruokavalion suuremman omega-6:omega-3 -suhteen ja kognitiivisten testien välillä.

Naisten DHA:n tarve on erityisen suuri, koska lapsi tarvitsee naisen varastorasvaan kertynyttä DHA:ta aivojen nopeaan kasvuun ja kehitykseen.

Tämä tutkimus antaa lisätukea sille, miten tärkeitä omega-3-rasvahappojen saanti sekä omega-6- ja omega-3-rasvahappojen oikea suhde ovat kaikissa ikäryhmissä. Vaikka tutkimuksessa ei raportoitu yksittäisten omega-3-rasvahappojen vaikutuksista kognitiivisiin kykyihin, on huomattava, että ALA-rasvahappojen ravintoperäisiä lähteitä on enemmän kuin EPA- ja DHA-rasvahappojen ravintoperäisiä lähteitä. Siksi lapsille suositellaan vähintään kaksi annosta rasvaista kalaa viikossa, jolloin lapset saavat jopa 1 gramman (1000 mg) näitä tärkeitä pitkäketjuisia EPA- ja DHA-rasvahappoja.

Havainnot viittaavat siihen, että tyttölapset saattavat olla poikalapsia herkempiä sekä omega-3 että omega-6-määrille.

Tutkijat pohdiskelevat, että evolutiivisesta näkökulmasta tarkasteltuna naiset tarvitsevat miehiä enemmän omega-3-rasvahappoja siirtääkseen näitä välttämättömiä rasvahappoja jälkikasvulleen.

On tärkeää huomata, että tutkimus kohdistui kouluikäisiin lapsiin. Omega-3-rasvahappojen saannin vaikutuksen kognitiiviseen kehitykseen voidaan olettaa olevan korostuneempi imeväisikäisillä ja taaperoilla, koska näissä ikävaiheissa kognitiivinen kehitys on nopeaa. Näissä ikävaiheissa saattaa olla tärkeää, että äiti varmistaa joko äidinmaidon riittävän omega-3-rasvahappojen pitoisuuden tai pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen riittävän lisäämisen äidinmaidonvastikkeeseen.

Tutkimus viittaa siihen, että lasten on erittäin suositeltavaa saada vähintään 1 gramma omega-3-rasvahappoja joka päivä. Lisäksi tutkimus viittaa omega-3-rasvahappojen etuihin omega-6-rasvahappoihin verrattuna.

Lähde:

Lassek, W.D. and Gaulin, S.J.C.  2011.  Sex differences in the relationship of dietary fatty acids to cognitive measures in American children.  Frontiers in Evolutionary Neuroscience; 3(5):1-5.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi