Ohita
Farmaseutti Mari Heinonen Vantaanportin apteekista kertoo, että apteekin uusi ilme on otettu hyvin vastaan.
Farmaseutti Mari Heinonen Vantaanportin apteekista kertoo, että apteekin uusi ilme on otettu hyvin vastaan.

Uutinen -

​​Vantaanportin apteekin uudet tuulet

Kauppakeskus Jumbossa toimiva Vantaanportin apteekki muutti vuoden alussa isompiin tiloihin. Asiakkaat ovat kiitelleet uutta värimaailmaa ja käytännöllisiä ratkaisuja.

Vantaanportin apteekin yleisvaikutelma on tyylikäs. Heti ovelta avautuu komea näkymä, ja kasveista muodostettu viherseinä luo raikkaan ilmeen. Apteekkari Jari Kiviranta on ilmiselvästi halunnut suosia maanläheisiä värejä.

− Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Etenkin reseptiloossit ovat saaneet kiitosta. Ne tarjoavat yksityisyyden suojan, markkinointipäällikkö, farmaseutti Mari Heinonen toteaa.

Itsehoito lisääntyy

Itsehoito on kasvava trendi kauppakeskusapteekissa.

− Muuton jälkeen olemme laajentaneet valikoimia ja pyrkineet hakemaan uutta segmenttiä. Perinteisten itsehoitovalmisteiden ohella erilaiset apuvälineet ovat kasvava ryhmä. Lemmikkieläimetkin on otettu huomioon. Kaikki itsehoitotuotteet ovat luotettavia ja tutkittuja. Osaamme myös neuvoa asiakasta itsehoitovalmisteiden ja lääkehoidon mahdollisten yhteisvaikutusten arvioinnissa.

Jumbon asiakaskunta muodostaa laajan talousalueen. Asiakkaita tulee Vantaalta, Espoosta, Helsingistä - ja kauempaakin.

− Apteekissamme käy arkipäivisin yli 1 000 asiakasta ja sunnuntaisinkin 600−700. Ylivoimaisesti kiireisin päivä on kuitenkin lauantai, jolloin asiakkaita on keskimäärin 1 300. Nopeaa ja hyvää palvelua arvostetaan. Lisäksi tarjolla ovat maksuttomat parkkipaikat. Meillä on myös kanta-asiakkaita, jotka saavat erityisetuja ja alennuksia. Jumboon tullaan vanhastaan shoppailemaan, mutta yhtä lailla käydään myös apteekissa. Samalla kysellään monenlaista terveyteen liittyvää. Apteekkikulttuuri on muuttumassa tähän suuntaan.

− Särkylääkkeet ovat kysytyin tuoteryhmä, ja hyvänä kakkosena tulevat maitohappobakteerit, joita hankitaan matkalle lähdettäessä. Kolmanneksi suosituimpia ovat vitamiinit, joista etenkin D-vitamiini on lyönyt itsensä läpi. Ja C-vitamiini muistetaan flunssa-aikana. Kalaöljykin on suosittua.

Asiakaspalvelu laajenee

Heinonen on valmistunut sekä farmaseutiksi että tradenomiksi. Hän on työskennellyt Vantaanportin apteekissa 10 vuotta.

− Tradenomi-tutkinto on sikäli hyvä, että se vahvistaa kaupallista näkemystä. Periaatteessahan apteekki ei saisi olla kaupallinen, mutta kyllä tämä näkökulma on hyvä lisä. Aina tulee silti noudattaa alan eettisiä sääntöjä. Rajoja pitää kuitenkin kokeilla. Meillä on myös asiakaspalveluvalmennuksia, joiden avulla itse kukin pyrkii löytämään vahvuutensa asiakaspalvelutyössä.

Asiakaspalvelun kannalta mielenkiintoista on sekin, että Vantaanportin apteekissa on erikoiskoulutettuja osaajia, jopa kosmetologi. On myös astman, diabeteksen ja sydänsairauksien asiantuntijat. Kaikkiaan palkkalistoille on 34 henkilöä.

− Kosmetologi ei ole perinteisesti kuulunut apteekkiin, mutta kosmetologimme on myös farmaseutti, joten hänellä on monipuolista näkemystä muun muassa ihon hoidosta. Kuiva iho on meidän suomalaisten vitsaus. Kosmetologilta ei voi tilata aikaa, mutta hän on jatkuvasti täällä töissä, kuten muutkin farmaseutit. Hän on ihonhoito-osaston lähettyvillä ja tarvittaessa hänen puoleensa voi kääntyä, mikäli asiakas haluaa erikoistietoutta. Emme kuitenkaan tarjoa kasvohoitoja tai muita vastaavia palveluja, ainoastaan neuvontaa ihonhoidon perusrutiineista. Myös astman, diabeteksen ja sydänsairauksien asiantuntijoilla on viimeisintä tietoa. Tämäkin palvelu on ilmaista.

Vantaanportin apteekki kuuluu yli 100:n apteekin Yhteistyöapteekit-ketjuun.

Yliopiston opetusapteekki

− Apteekkimme toimii Helsingin yliopiston opetusapteekkina. Opiskelijat ovat meillä pari kolme kuukautta kerrallaan ja tekevät täyttä päivää, kuten me kaikki muutkin. Heitä opastetaan apteekin rutiinitehtävissä aina asiakaspalvelusta tuotteisiin ja reseptien toimitukseen asti. Meillä on reseptipuolella 3 000 nimikettä ja vapaakaupassa 6 000.

Sähköinen resepti on ollut pitkään käytössä. Miten se on otettu vastaan?

− Kun aloitin, sähköisiä reseptejä ei vielä ollut. Totta kai alussa oli hankalaa, kuten aina, mutta jo silloin koin tässä paljon positiivista. Menetelmä helpottaa työtä monin tavoin. Sen myötä lääkäreiden koukeroiden tulkitseminen on poistunut ja toimittamisvirheiden määräkin on vähentynyt. Nyt asiakas voi hakea lääkkeensä mistä apteekista tahansa eikä tarvitse tuskailla, unohtuiko resepti kotiin.

Reseptilääkkeiden vaihto rinnakkaisvalmisteisiin on myös herättänyt keskustelua. Kuinka usein lääkäri tai asiakas kieltävät tämän?

− Näin tapahtuu aika usein. Lääkärit kieltävät lääkevaihdon suhteellisen harvoin, sen sijaan asiakkaat kieltävät usein ihan siitä syystä, että ovat tottuneet johonkin tiettyyn pakkaukseen tai tabletin väriin.

Heinonen kertoo ikäihmisten lääkkeiden tarkistuspalvelusta:

− Kysymyksessä ovat monilääkityspotilaat, joilla on useita eri lääkkeitä. Tarvittaessa teemme heille kartoituksen, jonka avulla pystytään löytämään lääkityksen päällekkäisyydet tai kenties jopa turhat lääkkeet. Ketään ei kuitenkaan kehoteta lopettamaan tai muuttamaan lääkitystään ilman keskustelua lääkärin kanssa.

Voisiko e-resepti toimia tässä apuna niin, että lääkärit näkisivät aina lääkitystä harkitessaan, mitä on jo määrätty?

− Näkeväthän he, jos potilas antaa siihen luvan, mutta ihmisille pitää suoda myös yksityisyys, jos he sitä haluavat, Mari Heinonen sanoo.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi