Ohita
Hoida, korjaa ja kierrätä! 5 vinkkiä vastuulliseen vaatehuoltoon

Tiedote -

Hoida, korjaa ja kierrätä! 5 vinkkiä vastuulliseen vaatehuoltoon

Mietityttääkö pikamuoti? Haluatko antaa vaatteillesi mahdollisimman pitkän elämän? Siinä tapauksessa kannattaa hankkia kestäviä ja vastuullisesti valmistettuja vaatteita, joita voit käyttää useasti, joita hoidat hyvin ja lopulta kierrätät eteenpäin. Katso alta asiantuntijoidemme vinkit siihen, miten pidät vaatekaapistasi huolta ja säästät sekä ympäristöä että rahapussiasi.

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan yli puolet pikamuodista heitetään menemään alle vuoden kuluttua ostamisesta?* Samaan aikaan vaateteollisuus on yksi ympäristöä eniten kuormittavista asioista. Kertakäyttövaatteiden sijaan kannattaa miettiä kuinka usein ja kuinka laadukkaita vaatteita ostaa – ja myös pitää vaatteista hyvää huolta. Sen lisäksi, että pääset nauttimaan lempivaatteistasi pidempään, tulee samalla tehtyä hyvää myös ympäristölle. Vaatehuolto ei ole vaikeaa, jo pienellä vaivannäöllä pääset hyvään alkuun!

1. Hanki kestävää ja laadukasta

Tiedätkö mistä vaatteesi tulevat tai mitä niiden valmistamiseen on vaadittu? Laadukkaat, kestävät ja ekologiset materiaalit maksavat itsensä takaisin – ja ympäristö kiittää. "Vaatteen materiaalien ja kestävyyden lisäksi kannattaa miettiä myös sen ajattomuutta ja sopivuutta omaan tyyliin. Esimerkiksi kapselivaatekaapin idea on hankkia pikkuhiljaa vaatteita, jotka kestävät aikaa, sopivat yhteen ja ovat mahdollisimman monikäyttöisiä", kertoo Orkla-tuoteperheeseen kuuluvan Pierre Robertin markkinointipäällikkö Anniina Vikman.

2. Korjaa aina kun voit – tai laita vaate kiertoon

Onko sinulla villapaita, jossa on reikiä? Tai onko vaatekaapissasi huonosti istuvia vaatteita? Pienellä ompelutyöllä vaate voi saada aivan uuden elämän joko korjaamalla tai aivan uudenlaiseksi tuunaamalla. Pierre Robertin sivuilta löytyy hyviä ohjeita esimerkiksi villavaatteiden reikien paikkaamiseen. Jos vaatteella ei ole enää sinulle käyttöä, eikä tuunaaminen ole sinun juttusi, saa vaate toivottavasti uuden mahdollisuuden jonkun toisen käytössä. Tarjoa vaatetta kaverille, kokeile onnea kirpparilla tai vie ehjät vaatteet kierrätyspisteeseen. Kierrätä rikkinäiset vaatteet asuinkuntasi ohjeiden mukaisesti.

3. Säilytä vaatteita oikein

Kun säilytät vaatteita oikein, ne myös säilyvät käytössä pidempään – ja kotikin pysyy siistimpänä. Yritä lajitella vaatteet kausien mukaan ja muista siistiä vaatteet ennen säilytykseen vientiä. Paras tapa säilyttää vaatteita on pitää niitä siististi viikattuina tai mahdollisuuksien mukaan henkareilla ripustettuna. Liian ahtaasti tai mytyssä olevat vaatteet nuhjaantuvat helposti ja niiden käyttöikä laskee nopeasti.

4. Mieti ennen pesua

Peseminen kuluttaa vaatetta, vettä ja ympäristöä. Kodin puhdistusaineista tunnetun Lumme-merkin markkinoinnista vastaava Kaisa Kunnas kehottaakin pohtimaan ennen pesua, onko pesu välttämätöntä – joskus pelkkä tahranpoisto ja vaatteen tuuletus riittävät. Muista myös noudattaa pesulapusta löytyvää ohjeistusta. Yleisesti eniten vaatteita pilaava tekijä on se, että vaatteet pestään liian kuumassa vedessä. Etenkin silkki- ja villavaatteiden pesussa kannattaa olla tarkkana. Muista myös annostella pyykinpesuaine oikein – näin säästät sekä pesuainetta että pesukonettasi. ”Pyykinpesuaineen määrä riippuu pyykin likaisuudesta, määrästä ja koneen täyttöasteesta. Liian suuresta määrästä pesuainetta ei ole hyötyä pyykin kannalta, pesuainetta menee hukkaan ja haaskaat sekä rahojasi että ympäristöä", Kunnas muistuttaa.

5. Käytä ympäristötietoisia pesuaineita

Vaatteiden hoidon ja pesuohjeiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös pyykinpesuaineen ympäristövaikutuksiin. Joutsenmerkin asiantuntijan Sinikka Karppelinin mukaan ekologisempaan pyykinpesuun löytyy onneksi hyviä Joutsenmerkittyjä pesuaineita, joissa koko tuotteen elinkaari aina raaka-aineiden vastuullisuudesta pakkausten kierrätettävyyteen on otettu huomioon. "Joutsenmerkityt pyykinpesuaineet ovat tuoteryhmänsä vähiten ympäristöä kuormittavien tuotteiden joukossa ja myös testatusti tehokkaita matalammissa lämpötiloissa", kertoo Karppelin. Kaikille Lumme-sarjan pyykinpesuaineille ja uudelle Lumme-tahranpoistajalle on myönnetty Joutsenmerkki. 

Lisätietoja:

Viestintäasiantuntija Eine Alho, eine.alho@orkla.fi

*Ks. McKinsey&Company: Refashioning clothing’s environmental impact

Aiheet

Kategoriat


Orkla on Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja. Edustamme Suomessa yli 70 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen. 



Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi