Ohita
Kyselytutkimus: Nuoret aikuiset kokevat ruokahäpeää

Tiedote -

Kyselytutkimus: Nuoret aikuiset kokevat ruokahäpeää

Tuoreen kyselyn mukaan ruokavalio aiheuttaa joka toiselle nuorelle aikuiselle suorituspaineita ja usein myös ruokahäpeää. Ilmiö on ikäsidonnainen; vanhemmissa ikäryhmissä ruokahäpeä nopeasti helpottaa. Kyselytutkimuksen suomalaisten arkeen ja ruokailuun liittyvistä suorituspaineista toteutti Felix.

Puolet nuorista aikuisista hävennyt ruokaostoksiaan

Ruokaan liittyvät suorituspaineet ja suhde ruokaan herättävät voimakkaita tunteita 18–34-vuotiaissa nuorissa aikuisissa, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Puolet suomalaisista nuorista aikuisista kertoo, että on joskus hävennyt ruokaostoksiaan. Ilmiö on ikäsidonnainen; kaikista suomalaisista näin kokee vain noin joka neljäs (27 %). Tämän lisäksi puolet nuorista aikuisista (49 %) on joskus piilotellut syömisiään muilta. Samaan tapaan kaikista suomalaisista tätä on tehnyt vain vajaa kolmas (29 %).

Ruokaostoksiaan hävenneistä nuorista aikuisista selvä enemmistö (85 %) kertoo häpeävänsä eniten ostamansa ruuan epäterveellisyyttä. Toiseksi eniten, joskin merkittävästi vähemmän, nuoria aikuisia hävettää valmisruokien ostaminen (34 %) ja kolmanneksi ostetun ruuan paljous (20 %).

Nuoret aikuiset kokevat, että suorituspaineet syntyvät pääsääntöisesti omista sisäisistä vaatimuksista (84 %) sekä yhteiskunnan vaatimuksista (55 %). Kuitenkin lähes joka kolmas 18–34-vuotias (31 %) kokee, että myös sosiaalisella medialla on vaikutusta niihin. Kaikille suomalaisille suorituspaineita sosiaalisesta mediasta syntyy vain joka kuudennelle (15 %).

Eniten paineita aiheutuu oman elämän vertailusta muihin: yli puolet (58 %) kokee iästä riippumatta, että muiden elämä näyttää sosiaalisessa mediassa terveellisemmältä kuin oma elämä.

Tässä ovat TOP3-ruuat, jotka eivät sovi sosiaaliseen mediaan

Moni suomalainen tiedostaa sosiaaliseen mediaan ja ruokaan liittyvät ääneen sanomattomat käyttäytymisnormit. Puolet nuorista aikuisista (50 %) ajattelee, että sosiaalisessa mediassa voi jakaa vain kauniita ruoka-annoksia, ja lähes yhtä moni (45 %) on sitä mieltä, ettei kehtaisi jakaa omia arkiruokiaan siellä.

Tämän lisäksi kaikki suomalaiset ovat yksimielisiä siitä, mitkä ruuat eivät sovi sosiaaliseen mediaan. Kyseisen listan kärkeä pitävät kolme arkiruokaklassikkoamme: kalapuikot, maksalaatikko ja jauhelihakastike.

Kuitenkin lähes kaikki nuoret aikuiset (91 %) kertovat syövänsä useimmiten nimenomaan tavallista arkiruokaa ja he kertovat myös pitävänsä enemmän nimenomaan tavallisesta ruuasta kuin ruokahifistelystä. Sama näkemys toistuu ruuanlaitossa. Hifistelyn sijaan merkittävä osa (83 %) nuorista aikuisista arvostaa ruuanlaittoa, joka on helppoa ja nopeaa.

Lisätietoja tutkimuksesta:

Felix ja Orkla Suomi toteuttivat 22.12.2022–4.1.2023 välisenä aikana Norstatin kuluttajapaneelissa kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin 18–74-vuotiaiden suomalaisten kokemia suorituspaineita arkeen ja ruokailuun liittyvissä asioissa. Kyselyyn vastasi 1 302 suomalaista. Otanta suoritettiin kansallisesti edustavana em. kohderyhmässä sukupuolen, iän ja alueen mukaan.

Tärkeimpiä tuloksia tutkimuksesta:

  • Tasan puolet 18–34-vuotiaista suomalaisista kertoo kokevansa suorituspaineita ruokavaliostaan, kun kaikista 18–74-vuotiaista suomalaisista näin kokee 36 %
  • Puolet nuorista aikuisista (50 %) kertoo, että on joskus hävennyt ruokaostoksiaan. Kaikista suomalaisista näin kokee vain noin joka neljäs (27 %). Häpeää ruokaostoksistaan kokevista nuorista aikuisista selvästi suurin osa (85 %) nimeää häpeän syyksi ostamansa ruoan epäterveellisyyden.
  • Suorituspaineet kumpuavat enemmistöllä nuorista aikuisista heidän omista sisäisistä vaatimuksistaan (84 %). Seuraavaksi eniten suorituspaineita koetaan yhteiskunnan asettamien vaatimuksien johdosta, mutta tältä osin nuoret aikuiset (55 %) selvästi korostuvat keskivertosuomalaiseen nähden (36 %).
  • Nuoret aikuiset nimeävät keskivertosuomalaista selvästi useammin suorituspaineiden aiheuttajaksi sosiaalisen median (31 % vs. 15 %) ja omien ystävien menestyksen (28 % vs. 14 %).
  • Yli puolet suomalaisista (58 %) kokee iästä riippumatta, että muiden elämä näyttää sosiaalisessa mediassa terveellisemmältä kuin oma elämä.
  • Puolet nuorista aikuisista (50 %) ajattelee, että sosiaalisessa mediassa voi jakaa vain kauniita ruoka-annoksia, ja lähes yhtä moni (45 %) on sitä mieltä, ettei kehtaisi jakaa omaa arkiruokailuaan somessa.
  • Eri ruokalajeista selvästi heikoimmin sosiaaliseen mediaan jaettaviksi koetaan iästä huolimatta kalapuikot, maksalaatikko ja jauhelihakastike. Ainoastaan noin 5 % suomalaisista koki kyseisten ruokalajien sopivan sosiaaliseen mediaan
  • Yli kolme neljästä suomalaisesta kokee, että ruoanlaiton tulee olla helppoa ja nopeaa (77 %), nuorissa aikuisissa tämä mielipide on vieläkin voimakkaampi (83 %). Kuitenkin noin puolet suomalaisista on sitä mieltä, että valmisruokien syöminen on pääasiassa huono asia (48 %), näin kokevat myös nuoret aikuiset (51 %).

Aiheet

Kategoriat


Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.



Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470

Liittyvä sisältö

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi