Ohita
Erikoislääkäri Eeva Kari kertoo urheilijan sydänterveydestä.
Erikoislääkäri Eeva Kari kertoo urheilijan sydänterveydestä.

Tiedote -

Mitä urheilijan tulee tietää sydänterveydestä?

Sydämen terveyteen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Erikoislääkäri Eeva Kari kertoo urheilijan sydänterveyteen vaikuttavista tekijöistä.

Miten omega-3-rasvahapot vaikuttavat sydämen toimintaan?

Omega-3-rasvahapot koostuvat ALAsta, EPAsta ja DHA:sta. ALA on kasviperäinen rasvahappo, ja EPAa ja DHA:ta saa merellisistä lähteistä.

Omega-3-rasvahapot nostavat hyvän kolesterolin määrää veressä, vähentävät triglyseridirasvojen muodostusta maksassa ja alentavat verenpainetta.1

Yhteensä 250 milligramman vuorokausiannostuksella EPAn ja DHA:n on todettu tukevan sydämen normaalia toimintaa1. Erityisesti EPAlla on sydän- ja verisuonivaikutuksia. Se estää verihiutaleita takertumasta toisiinsa, auttaa laajentamaan verisuonia ja myös vähentää elimistön muodostamia tulehdustekijöitä.

Ihmisen elimistö ei pysty muodostamaan omega-3-rasvahappoja itse, vaan ne tulee saada ruuasta tai ravintolisistä. Näin ollen ne ovat tärkeitä meille kaikille, urheilijoille ja laiskemmille.

Tarvitseeko urheilija D-vitamiinilisää?

D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin imeytymistä, veren normaalia kalsiumtasoa, luiden pysymistä normaaleina, lihastoiminnan ylläpitämistä ja immuunijärjestelmän toimintaa.1

Kalsium- ja D-vitamiinilisät voivat olla aiheellisia sellaisilla urheilijoilla ja muilla henkilöillä, jotka esimerkiksi laktoosi-intoleranssin tai vegaaniruokavalion takia eivät saa niitä tarpeeksi ruokavaliostaan.

Mitkä asiat uhkaavat urheilijan sydämen terveyttä?

Lieviä sydänperäisiä tapahtumia esiintyy lähes kaikilla. Urheilijan sydämen terveyttä uhkaa kuitenkin salakavalimmin synnynnäinen sydänsairaus.

Pitkittynyt virustauti tai flunssa voi aiheuttaa sydänlihastulehduksen.

Sydänoireiden ilmaantuessa on tärkeää lopettaa urheilu ja hakeutua tutkimuksiin. Ammattiurheilijoille terveystarkastusten on oltava rutiinia, mutta myös harrastelijoiden on syytä huolehtia säännöllisistä tarkastuksista. Kenenkään ei tule urheilla sairaana.

Möller Paavo Nurmi -Festivalin kumppanina

Möller on sydänterveyden asialla ja on siksi yhteistyökumppanina vuoden 2016 Paavo Nurmi -Festivalissa. Elo–syyskuun vaihteessa Festival-viikolla järjestetään kansainvälinen symposium, jonka teemana on sydänsairauksien hoidon tulevaisuus. Kansainvälisiä tieteellisiä symposiumeja sydänterveydestä on järjestetty Suomessa vuodesta 1969.

1.EFSA: EU Register on nutrition and health claims 2012

Aiheet

Kategoriat


Orkla Care Finland on maamme johtava toimija ja alan vastuullinen kehittäjä henkilökohtaisen hyvinvoinnin tuotteissa, terveystuotteissa, haavanhoidossa sekä kotitalouden puhdistustuotteissa.



Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi