Ohita
Kuva: Olli Koskimäki / OX2
Kuva: Olli Koskimäki / OX2

Tiedote -

Orkla vety-yhteistyöhön OX2 Ålandin kanssa

OX2 ja Orkla ovat aloittaneet Ahvenanmaalla yhteistyön, jonka tavoitteena on toimittaa OX2:n suunnittelemista hankkeista tuotettavaa vihreää vetyä Taffelin ja Oolannin tehtaalle Haraldsbyhyn. Selvitys- ja suunnittelutyö tähtää vetytoimitusten käynnistämiseen vuonna 2025.

Orklalla on yli 100 tehdasta eri puolilla maailmaa, ja Orkla-konserni on asettanut toiminnalleen tiukat ympäristövaatimukset. Tavoitteena on muun muassa vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 65 % vuoteen 2025 mennessä, investoida fossiilivapaaseen energiaan ja puolittaa ruokajätteen määrä.

Ahvenanmaalla Orkla Suomen tehtaalla hiilidioksidipäästöjä halutaan vähentää 20 % tavoitteiden saavuttamiseksi. Suunnitelmissa on korvata muualta tuotu propaanikaasu paikallisesti tuotetulla vedyllä. Näin voidaan sekä pienentää tehtaan hiilijalanjälkeä että tukea paikallisen vihreän energiantuotannon kehitystä.

Vetyä on tarkoitus toimittaa OX2:n Möckelöön suunnitellun energiapuiston lisäksi myös muista aurinkohankkeista. Pitkällä aikavälillä mukaan tulevat myös Noatun Nord- ja Noatun Syd -merituulivoimahankkeet, joissa vedyntuotannon on määrä tapahtua Långnäsin vihreässä megasatamassa.

– On todella hienoa, että Ahvenanmaalla on pian saatavilla vihreää, paikallisesti tuotettua vetyä. Se auttaa meitä saavuttamaan kunnianhimoiset ilmastotavoitteemme ja edistää samalla Ahvenanmaan vihreää kehitystä. Orklan Haraldsbyn tehdas on meille hyvä ensimmäinen esimerkki vedyn mahdollisuuksista, ja tämän pilottihankkeen jälkeen tarkastelemme, voidaanko sama toteuttaa myös Orklan muilla tehtailla isossa konsernissamme, sanoo Orkla Suomen tehtaanjohtaja Christer Söderström.

– Yhteistyömme tarjoaa luonnostaan etuja molemmille osapuolille ja yhteiskunnan tasolla koko Ahvenanmaalle, joka pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Siirrymme suunnittelussa nyt seuraavaan vaiheeseen ja odotamme innolla, että voimme käynnissä olevilla vihreillä energiahankkeilla auttaa paikallista teollisuutta vihreässä siirtymässä. Orkla on kestävän kehityksen edelläkävijä ja tekee nyt sitä, mitä muut sanovat tekevänsä. Toimimme aivan saman filosofian mukaan, sanoo OX2 Ålandin maajohtaja Anders Wiklund.

OX2:n Ahvenanmaalle suunnittelemien aurinkopuistojen vetysuunnittelussa on teknisenä kumppanina Euromekanik. Sillä on pitkä kokemus tämäntyyppisten ratkaisujen toteuttamisesta teollisessa mittakaavassa Pohjoismaisille suuryrityksille.

– Orklan tehdas Haraldsbyssä on hyvä esimerkki siitä, miten uudella vihreällä teknologialla voi olla suora vaikutus paikalliseen vihreään muutokseen. Näemme tällä alalla vahvan trendin, mutta erityisen ilahduttavaa on, että Orkla on niin tiedostava ja ennakoiva ajattelussaan. Sen ansiosta voimme päästä todella vauhtiin vedyn mahdollistamassa siirtymässä, sanoo Euromekanikin toimitusjohtaja Peter Rydebrink.

Energiapuiston odotetaan valmistuvan vuonna 2024, ja vedyntuotannon on määrä alkaa vuonna 2025, jolloin myös puiston ja tehtaan väliset kaasutoimitukset alkavat.

Lisätietoja:

Christer Söderström, Factory Manager, Orkla Suomi
puh. +358 40 081 99 36
christer.soderstrom@orkla.fi

Ahvenanmaan tehtaalla hyödynnetään tuulisähköä ja omaa biokaasutuotantoa

  • Orkla Suomen Ahvenanmaan tehtaalla vahvistetaan paikallista kiertotaloutta monin eri tavoin.
  • Perunankuorista ja paikallisen karjatilan lannasta tuotetaan biokaasua, jota hyödynnetään tehtaalla energiana. Biokaasuprosessissa syntynyt liete toimitetaan maatiloille lannoitteeksi.
  • Vuodesta 2020 kaikki tehtaan tarvitsema sähkö on saatu paikalliselta Allwinds-tuulivoimayhtiöltä. Yhden tuulimyllyn vuosittain tuottama sähkö kattaa koko tehtaan sähköntarpeen vuodeksi.
  • Tehtaan prosessivesi puhdistetaan omassa vedenpuhdistamossa. Tavoitteena on, että jatkossa puhdistettu vesi johdetaan paikallisille viljelijöille kasteluvedeksi.

Aiheet

Kategoriat


Orkla on Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja. Edustamme Suomessa yli 70 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen. Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470

Lotta Roitto

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 040-7470871

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland

Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi