Ohita
Oslon yliopistollisen sairaalan tutkijalääkäri Arne Søraas
Oslon yliopistollisen sairaalan tutkijalääkäri Arne Søraas

Tiedote -

Tutkimusprojekti: Voiko kalanmaksaöljy ehkäistä koronavirusinfektiota?

Oslon yliopistollisen sairaalan tutkijat ovat havainneet viitteitä siitä, että kalanmaksaöljy voi vähentää riskiä sairastua koronavirusinfektioon. Johtuuko tämä siitä, että kalanmaksaöljy ehkäisee koronavirukseen sairastumista vai vaikuttavatko muut tekijät siihen, että kalanmaksaöljyä nauttivilla henkilöillä on pienempi riski sairastua koronavirusinfektioon? Tätä kysymystä ryhdytään tutkimaan nyt tarkemmin yhdessä Norjan historian suurimmista kliinisistä tutkimushankkeista.

Oslon yliopistollinen sairaala (Oslo University Hospital) aloittaa tänä syksynä tutkimuksen, jonka tarkoituksena on selvittää, ehkäiseekö kalanmaksaöljy koronavirusinfektioon sairastumista. Kalanmaksaöljytutkimukseksi nimetty tutkimushanke perustuu aiemmin keväällä aloitetun laajan COVID-19 -tutkimuksen (Koronastudien) löydöksiin.

”Alustava data parhaillaan käynnissä olevasta COVID-19 -tutkimuksestamme osoittaa, että kalanmaksaöljyä nauttivilla henkilöillä saattaa olla pienempi riski sairastua koronavirusinfektioon, ja heillä on myös tartunnan saadessaan pienempi riski sairastua infektioon vakavasti. Tämä löydös tukee olemassa olevaa tietoa omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin vaikutuksesta hengitystieinfektioihin ja koronavirukseen. COVID-19 -tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voida poissulkea sitä, että kalanmaksaöljyä nauttivilla on muita elintapoja, jotka suojaavat koronavirukselta. Jotta voimme selvittää, suojaako nimenomaan kalanmaksaöljy itsessään koronavirukselta, tarvitsemme tarkempaa tutkimusta aiheesta”, kertoo Arne Søraas, joka toimii tutkijalääkärinä Oslon yliopistollisen sairaalan mikrobiologian laitoksella.

Kalanmaksaöljytutkimukseen tulee osallistumaan vähintään 70 000 henkilöä, mikä tekee siitä yhden laajimmista Norjassa koskaan toteutetuista kliinisistä tutkimuksista. Tutkimus on laaja myös kansainvälisessä mittakaavassa.

Puolet tutkimukseen osallistuvista henkilöistä saa päivittäisen annoksen kalanmaksaöljyä ja puolet lumetuotetta. Parhaillaan Norjassa rekrytoitavat osallistujat eivät etukäteen saa tietää kumpaan ryhmään he kuuluvat.

“Toivon, että moni näkisi tutkimuksen mahdollisuutena osallistua yhteiseen ponnistukseen koronaviruksen päihittämiseksi. Tulokset voivat antaa meille arvokasta tietoa siitä, miten voimme ehkäistä koronavirusinfektiota sekä myös muita infektioita, kuten kausi-influenssaa tai flunssaa”, sanoo Søraas.

Tutkimuksessa tullaan käyttämään Möller kalanmaksaöljyä.

”Oslon yliopistollinen sairaala otti meihin yhteyttä, ja näimme tutkimuksessa mahdollisuuden tukea koronapandemian vastaista taistelua. Samalle voimme saada uutta ja arvokasta tietoa kalanmaksaöljyn hyödyllisistä vaikutuksista”, kertoo Gunnhild Aarstad, Orkla Healthin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja.

Faktaa kalanmaksaöljytutkimuksesta (Transtudien)

  • Kalanmaksaöljytutkimus on jatkoa Oslon yliopistollisen sairaalan tekemään laajaan COVID-19 -tutkimukseen.
  • COVID-19 -tutkimuksen alustavat tulokset viittaavat siihen, että henkilöillä, jotka nauttivat kalanmaksaöljyä, on pienempi riski sairastua koronavirusinfektioon. Lisäksi alustavat havainnot viittaavat siihen, että kalanmaksaöljy voi ehkäistä vakavien oireiden ilmaantumista, mikäli henkilö on sairatunut koronavirusinfektioon. COVID-19 -tutkimuksen tulosten perusteella ei voida päätellä, johtuuko tämä siitä, että kalanmaksaöljyä nauttivat henkilöt noudattavat erityisen terveellisiä elämäntapoja vai johtuuko tämä itse kalanmaksaöljyn suojaavasta vaikutuksesta.
  • Kalanmaksaöljytutkimus alkaa marraskuussa ja jatkuu huhtikuuhun 2021 saakka. Tavoitteena on selvittää, voiko kalanmaksaöljy ehkäistä koronavirusinfektiota tai muita hengitystieinfektioita.
  • Kalanmaksaöljytutkimukseen rekrytoidaan osallistujia sekä COVID-19 -tutkimuksesta että täysin uusia osallistujia.
  • Kalanmaksaöljytutkimukseen osallistuvista 70 000 henkilöstä puolelle annetaan kalanmaksaöljyä ja puolelle lumetuotetta. Osallistujat eivät etukäteen tiedä kumpaa tuotetta he saavat.
  • Tutkimukseen osallistuvien ei ole tullut nauttia kalanmaksaöljyä, omega-3/kalaöljykapseleita, D-vitamiinia tai omega-3-rasvahappoja DHA:a ja EPA:a.
  • Kalanmaksaöljytutkimusta rahoittaa osittain Orkla Health, joka myös omistaa tutkimuksessa käytettävän Möller kalanmaksaöljyn (Möller’s Tran).

Linkki Oslon yliopistollisen sairaalan tiedotteeseen

Aiheet

Kategoriat


Orkla on Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja. Edustamme Suomessa yli 70 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen. 



Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi