Ohita
Suomalaiset arvostavat tuttuja ja perinteikkäitä valintoja myös makeisissa
Suomalaiset arvostavat tuttuja ja perinteikkäitä valintoja myös makeisissa

Tiedote -

Tuttuja klassikkomakuja ja vastuullisemmin tuotettuja makeisia – näitä asioita suomalaiset toivovat karkkihyllyiltä

Suomalaiset arvostavat tuttuja ja perinteikkäitä valintoja myös makeisissa, paljastaa makeisbrändi Pandan tuore tutkimus. Karkkihyllyille toivotaan vanhoja klassikoita sekä perinteisiä, yksinkertaisia makuelämyksiä. Herkuttelun vastuullisuus aiheuttaa päänvaivaa: vaikka 73 prosenttia suomalaisista toivoo makeisvalmistajilta vastuullisuutta, monikaan ei osaa arvioida sitä.

Makeisbrändi Panda tutki suomalaisten makeisten kuluttamiseen liittyviä toiveita ja tapoja. Verkkopaneelin tulokset paljastavat, että tutut ja turvalliset valinnat vetoavat suomalaisiin myös makeisten saralla: valtaosa toivoo kauppojen hyllyihin klassikkomakeisia (55 % vastaajista), yksinkertaisia makuyhdistelmiä (31 %) ja vastuullisesti tuotettuja makeisia (29 %). Vastaajista 68 % on sitä mieltä, että parhaat makeiset tulevat Suomesta, kun taas 54 % toivoo saataville lisää Suomessa tai suomalaisista raaka-aineista valmistettuja makeisia.

”Suomalaisten makeismaku on konstailematon ja simppeli, ja kotimaisuus on herkkusuille tärkeää. Kotimaisuus myös yhdistyy suomalaisten mielissä vastuullisuuteen. Kyselyssä nimittäin selvisi, että suomalaisille mieluisin tapa valita vastuullisemmin makeishyllyllä on juurikin kotimaisten makeisten suosiminen. Tämä on iloinen uutinen, sillä me Pandalla panostamme kotimaisuuteen muun muassa siten, että makeistuotantomme on kokonaan Suomessa”, Pandan markkinointipäällikkö Anna Willberg sanoo.

Tutkimus kertoo, että useimmat suomalaiset herkuttelevat vähintään kerran viikossa (73 % vastaajista). Herkkuhetket liittyvät useimmiten vapaa-aikaan ja erityisiin ilon hetkiin, kuten viikonlopun viettoon (49 % vastaajista), elokuvan katseluun (49 %) ja juhlintaan (37 %).

Valtaosa suomalaisista toivoo makeisvalmistajilta vastuullisuutta

Valtaosa suomalaisista toivoo makeisvalmistajilta vastuullisempaa toimintaa ja näkyvämpää viestintää tuotteiden vastuullisuudesta ja kotimaisuudesta, tutkimustuloksista ilmenee. 73 prosenttia vastaajista katsoo, että makeisvalmistajien tulisi nostaa entistä aktiivisemmin esiin koko makeisalaa koskettavia vastuullisuuskysymyksiä, ja yhtä moni toivoo, että valmistajat viestisivät vastuullisista makeisista selkeämmin suoraan pakkauksessa.

Lisäksi 74 prosenttia toteaa, ettei oikeastaan tunne makeisten vastuullisuuskysymyksiä tarpeeksi hyvin, jotta osaisi valita vastuullisemman makeisen.

”Yksittäisen herkkusuun voi olla vaikea hahmottaa, minkälaisia asioita esimerkiksi vastuullisen kaakaontuotannon kysymyksiin liittyy. Mitä selkeämmin me makeisten valmistajat avaamme tuotteidemme vastuullisuuteen liittyviä asioita, niin onnistumisia kuin haasteita, sitä helpompi myös kuluttajien on kiinnostua aiheesta ja tehdä valveutuneempia päätöksiä kauppojen makeishyllyillä”, Orkla Suomen vastuullisuusjohtaja Katja Salminen toteaa.

Kaakaontuotannosta keskustellaan Orklan Vastuullisesti hyvää -podcastin 1. jaksossa: Onko vastuullista suklaata olemassakaan? Kuuntele jakso Open Spotifysta.

*Kyselytutkimus toteutettiin Bilendin verkkopaneelissa kesäkuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista. Aineisto on painotettu vastaamaan ikä-, sukupuoli- ja aluejakaumaltaan täysi-ikäisiä suomalaisia, ja sen virhemarginaali on noin +/- 3 prosenttiyksikköä suhteessa lähtöotokseen.

Tutkimuksen tulokset pähkinänkuoressa

  • 73 % kertoo syövänsä makeisia kerran viikossa tai useammin. Vain 3 % vastanneista kertoo, ettei nauti ollenkaan makeisia.
  • 68 % on sitä mieltä, että maailman parhaat makeiset tulevat Suomesta.
  • 73 % vastaajista kertoo itsellään olevan monta eri suosikkimakeista yhden makeislaadun sijaan.
  • 38 % kertoo, että karkkiostoksilla makeisbrändillä on merkitystä.
  • 74 % kertoo, että ei oikeastaan tunne makeisten vastuullisuuskysymyksiä tarpeeksi hyvin, jotta edes osaisi valita vastuullisemman makeisen.
  • 73 % on sitä mieltä, että makeisvalmistajien tulisi nostaa entistä aktiivisemmin esiin koko makeisalaa koskettavia vastuullisuuskysymyksiä.
  • 69 % kertoo, että ei jaksa perehtyä ja tutkia eri makeisten vastuullisuuteen liittyviä asioita.
  • 50 % vastaajista kotimaisten makeisten suosiminen on mieluisin tapa valita vastuullisemmin makeishyllyllä.
  • 55 % ilmoittaa olevansa valmis maksamaan vastuullisemmin valmistetuista makeisista ainakin hieman enemmän.

Jo satavuotias Panda tunnetaan omintakeisista makeisista, ilahduttavasta asenteesta ja tehtaastaan Jyväskylän Vaajakoskella. Vuosien varrella Panda on valmistanut ikisuosikkeja konvehdeista maukkaimpaan lakritsiin ja rakeisiin sekä yllättäviä innovaatioita porkkanamarmeladista viiden kilon suklaaharkkoon. Makeismatkaa jatketaan tekemällä hyvää ympäristö huomioiden. Suomen lisäksi Pandan tärkeimpiä markkina-alueita ovat Pohjoismaat, Pohjois-Amerikka, Iso-Britannia ja Keski-Eurooppa. Makeistehdas perustettiin vuonna 1920 SOK:n toimesta. Nykyisin Panda kuuluu Orkla Suomen brändeihin.

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Orkla on Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja. Edustamme Suomessa yli 70 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen. 



Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi