Blogikirjoitus -
Vastuullisuudella on väliä – mutta sen ei tarvitse olla vaikeaa
Jos korona-sanan lisäksi saisin valita yhden sanan, joka on kaikkien huulilla, se olisi vastuullisuus. Päättäjät pähkäilevät keinoja, joiden avulla voimme pysäyttää kielteisen ilmastokehityksen. Yrityksille vastuullisuudesta on tullut hygieniatekijä, jota ilman yritys ei voi enää toimia uskottavasti. Myös yksilöiltä odotetaan yhä vastuullisempaa toimintaa ympäristön ja planeetan pelastamiseksi.
Viime vuonna tekemässämme Orklan Sustainable Life Barometer -tutkimuksessa kävi ilmi, että 65 % kuluttajista haluaisi ostaa vastuullisiksi kokemiaan tuotteita. Samaan aikaan yhtä moni koki, että on vaikea tietää, onko tuote vastuullinen vai ei. Tietoa ja dataa onkin lähes loputtomasti, mutta miten tunnistaa ne tärkeimmät asiat kaikesta kohinasta?
Olen viime vuosien aikana saanut mahdollisuuden tutustua varsinkin päivittäistavaratuotteiden vastuullisuuteen sekä teollisuuden että viestinnän näkökulmasta. Mitä olen oppinut? Ainakin sen, että mitä enemmän opin, sitä paremmin ymmärrän, miten vähän tiedän. Vastuullisuus on usein monimutkainen kokonaisuus, jossa on lukemattomia vaiheita, tasoja ja tekijöitä, jotka kaikki vaikuttavat siihen, minkälaisia tuotteita kuluttajille on tarjolla.
Samalla olen oppinut, että vastuullisuus on matka – kaiken ei tarvitse olla valmista heti. Täytyy kuitenkin olla tahto muuttaa omaa toimintaansa, selkeä ja mielellään kunnianhimoinen tavoite sekä selkeä suunnitelma siitä, miten tähän tavoitteeseen pääsee. Olenkin erittäin ylpeä siitä, että kaikki nämä toteutuvat Orklalla. Meillä on erittäin kunnianhimoiset ja tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet ja kehitämme jatkuvasti tuotteitamme ja prosessejamme, jotta pystyisimme tarjoamaan kuluttajille yhä vastuullisempia tuotteita. Isona kuluttajatuotteiden toimittajana myös pienet tekemämme asiat voivat olla merkityksellisiä.
Myös yksilötasolla vastuullisuus voi olla matka, eikä kaikkea tarvitse muuttaa yhdeltä istumalta – omasta elämästä voi tehdä vastuullisempaa vähän kerrallaan. Vastuullisuus voi itse asiassa olla aika helppoa, ja sitä voi edistää tekemällä pieniä muutoksia omassa arjessa esimerkiksi valitsemalla pesuaineen, joka on ympäristöystävällisempi, tai suklaan, jossa on panostettu hankintaketjuun ja raaka-aineiden vastuullisuuteen. Vastuullista toimintaa on myös valita tuote, jonka pakkaus ei rasita luontoa, tai vaihtaa vaikka aluksi yksi ateria viikossa kasvipohjaiseksi.
Me Orklalla haluamme omalta osaltamme tehdä näistä valinnoista hieman helpompia. Siksi tulemme jatkossa yhä selkeämmin nostamaan esille vastuullisempia tuotevaihtoehtoja. Haluamme myös avata sitä, mitä itse teemme vastuullisten tuotteiden ja ympäristön hyväksi. Ei siksi, että olisimme täydellisiä, vaan siksi, että teemme erittäin paljon työtä sen eteen, että juuri sinulle olisi tarjolla vastuullisempia vaihtoehtoja. Uskomme myös, että avoimuus kannattaa aina.
Ensimmäisessä Vastuullisesti hyvää -viestintäkokonaisuudessa pureudumme siihen, miten voit tunnistaa vastuullisen tuotteen. Voit käydä pian kurkkaamassa nostoja Orklan somekanavissa tai lukea artikkelin verkkosivuiltamme siitä, mitä erilaiset sertifioinnit ja merkinnät pakkauksissa tarkoittavat. Julkaisemme marraskuun aikana myös aivan uuden podcastin, jossa puhumme vastuullisuuden eri ilmiöistä, haasteista ja mahdollisuuksista.
Jos asia herättää ajatuksia tai haluat antaa palautetta, saat mielellään olla minuun yhteydessä!
Nina Olin
Kirjoittaja vastaa Orklan yritysviestinnästä Suomessa ja haluaa avoimella viestinnällä näyttää, miten vastuulliset teot ja valinnat tekevät hyvää.
Twitter: @ninaolin1
LinkedIn: linkedin.com/in/ninaolin
Seuraa Orklaa somessa: Twitter, LinkedIn, Instagram & Facebook.
#vastuullisestihyvää #orklateot
www.orkla.fi/vastuullisuus