Tiedote -
Pakkausten ympäristövaikutukset pienemmiksi innovaatioilla ja kierrätyksellä
Muovipakkaukset ovat yksi suomalaisten suurimmista huolenaiheista, kun puhutaan vastuullisuudesta. Orkla Sustainable Life Barometer -tutkimuksen mukaan 76 % suomalaisista on huolissaan muovipakkausten ympäristövaikutuksista, 63 % suomalaisista kertoi ostavansa mieluummin kierrätysmuovista valmistettuja pakkauksia ja 72 % piti pakkausten kierrätettävyyttä tärkeänä.
Kuluttajien lisäksi muovipakkaukset ja -materiaalit mietityttävät myös lainsäätäjiä, ja keinoja kertakäyttömuovin määrän vähentämiseksi sekä kierrätysmateriaalien lisäämiseksi haetaan niin lainsäädännön kuin materiaali-innovaatioiden kautta.
Kesällä astuu voimaan suureksi muovimullistukseksi toivottu EU:n kertakäyttömuovin käyttöä rajoittava direktiivi, joka tunnetaan myös nimellä sup-direktiivi (The Single-Use Plastics Directive). Direktiivin tavoitteena on vähentää rannoille ja mereen päätyvän muoviroskan määrää sekä vauhdittaa kiertotalouteen siirtymistä. Elintarvikkeiden osalta pakkausmateriaalien valinta on kuitenkin varsin säädeltyä, koska kaikki materiaalit eivät sovellu suoraan kontaktiin elintarvikkeiden kanssa.
Myäs yrityksillä on tärkeä rooli sekä omien pakkausmateriaalien käytön vähentämisessä että pakkausten kehittämisessä vastuullisempaan suuntaan. Orklalla vastuulliset pakkaukset ovatkin yksi vastuullisuusstrategiamme painopisteistä. Tavoitteenamme on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki pakkauksemme ovat kierrätettäviä sekä uusiokäyttöön soveltuvia ja että 75 % kaikista pakkauksistamme sisältävät uusiutuvaa materiaalia tai kierrätysmateriaalia. Muovipakkausten osalta tavoite on 50 %.
Miten vastuulliset pakkaukset näkyvät kuluttajan arjessa?
Viimeisen vuoden aikana olemme tehneet määrätietoisesti työtä viedäksemme pakkausten vastuullisuusstrategiaa sanoista tekoihin. Mitä tämä työ tarkoittaa käytännössä, ja miten voit itse huomata tämän kaupassa käydessäsi?
Fun Light-, Tropicana- ja Ekströms-muovipullot valmistetaan nyt 100 % kierrätysmuovista, kuten myös uudet Sana-sol Vitabons -purkit. Tänä vuonna kaikki Sana-sol -tabletit hyppäävät lisäksi kierrätysmuovia sisältäviin innovatiivisiin neliönmallisiin pakkauksiin, joiden kansi ja etiketti ovat biopohjaista muovia.
Kierrätysmuovia käytetään myös monessa Lumme-, Möller- ja hth-pakkauksessa, ja jopa Jordan Green Clean -hammastahnapakkauksessa. Felix Street Kitchen -kastikesarjan uudet pullot on puolestaan valmistettu 50 % biopohjaisesta muovista, ja kaikki Felix-ketsuppipullot sisältävät 25 % kierrätysmuovia. Frankful-tuoteperheen pakkauksissa on huomioitu ympäristö monin eri tavoin.
Muovia on myös vähennetty reippaasti Orkalla viime vuosina – esimerkiksi vaihtamalla Pierre Robert ja Black Horse -tekstiilien muovipakkauksia kartonkipakkauksiin. Lisäksi Pandan suklaalevyjen kääreissä on nyt 14 % vähemmän muovia kuin viime vuonna.
Ympäristön näkökulmasta on olennaista, mitä pakkaukselle tapahtuu sen käytön jälkeen – saadaanko materiaali takaisin kiertoon? Siksi olemme lisänneet monen tuotemerkin kotisivuille ohjeet pakkausten lajittelulle. Tutustu esimerkiksi Pandan ja Taffelin lajitteluohjeisiin.
Onko muoviton maailma mahdollinen?
Kuulen usein kysymyksen, eikö olisi helpompaa vain vaihtaa muovi kokonaan pois? Tätä asiaa pohdittiin viimeisimmän Vastuullisesti hyvää -podcastin jaksossa. Siitä jaksosta opin, että täysin muoviton maailma ei olisi mahdollinen tai edes tavoiteltava. Muovi on monikäyttöinen materiaali ja esimerkiksi elintarvikkeiden suojaamisessa jopa paras mahdollinen. Voimme kuitenkin vähentää muovin ympäristövaikutusta esimerkiksi nostamalla muovin kierrätysastetta, sen teollista lajittelua sekä kierrätysmuovin hyötykäyttöä.
Tärkein teko, jonka jokainen voi tehdä on varmistaa, että muovi päätyisi kiertoon eikä luontoon.
Nina Olin
Linkit
Aiheet
Kategoriat
Orkla on Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja. Edustamme Suomessa yli 70 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.