Ohita
Elintarvikeyhtiö Orkla Suomi, kuljetusyhtiö Scandic Trans ja Viking Line ovat aloittaneet säännölliset rahtikuljetukset biopolttoaineen voimin.
Elintarvikeyhtiö Orkla Suomi, kuljetusyhtiö Scandic Trans ja Viking Line ovat aloittaneet säännölliset rahtikuljetukset biopolttoaineen voimin.

Tiedote -

Itämeren ensimmäinen vihreä rahtikäytävä on nyt auki – Felix-ketsuppi kulkee Suomeen 90 prosenttia pienemmillä päästöillä

Elintarvikeyhtiö Orkla Suomi, kuljetusyhtiö Scandic Trans ja Viking Line ovat aloittaneet säännölliset rahtikuljetukset biopolttoaineen voimin. Ruotsin Fågelmarasta Turkuun ulottuvalla vihreällä rahtikäytävällä kuljetusten päästöt ovat 90 prosenttia aiempaa pienemmät.

Orkla-konsernin Ruotsin Fågelmarassa valmistama Felix-ketsuppi on kulkenut heinäkuun alusta lähtien Suomeen vihreän biopolttoaineen voimin. Kuljetusketju alkaa Pohjoismaiden suurimmasta ketsuppitehtaasta, josta mustasaarelaisen kuljetusyhtiö Scandic Transin rekat suuntaavat kohti Viking Linen terminaalia Tukholman Stadsgårdenissa. Rekat ylittävät Saaristomeren ilmastoviisaiden Viking Gloryn ja Viking Gracen kyydissä ja vievät Turussa lastinsa Orklan logistiikkakeskukseen.

Biopolttoaineen ansiosta 683 kilometrin pituisen kuljetusketjun hiilidioksidipäästöt vähenevät 90 prosenttia verrattuna fossiilisten polttoaineiden käyttöön. Scandic Trans tankkaa rekkoihinsa vetykäsitellystä kasviöljystä valmistettua biopolttoainetta (HVO eli Hydrotreated Vegetable Oil), ja Viking Line ostaa Gasumilta kuljetuksen kulutuksen verran jätteistä valmistettua biopolttoainetta (LBG eli Liquefied Biogas).

”Kuljetamme Orkla-yhtiöissä paljon päivittäistavaraa Pohjoismaiden välillä. Biokaasuprojekti tällä vilkkaasti liikennöidyllä reitillä on meille yksi askel vastuullisuusmatkallamme. Tavoitteenamme on puolittaa kasvihuonepäästömme vuoden 2016 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Ympäristövaikutusten vähentäminen on osa jokapäiväistä kehitystyötämme. Siksi olikin hienoa, kuinka helppoa vihreälle merikäytävälle siirtyminen meille rahtiasiakkaana oli”, Orkla Suomen toimitusketjusuunnittelu- ja logistiikkapäällikkö Mauri Suuronen sanoo.

Yhtä kuljetusta kohti hiilidioksidipäästöt tippuvat 1 512 kilogrammasta 102 kilogrammaan. Vuodessa päästövähennys on yhteensä noin 190 tonnia.

”Päästöjen vähentäminen on ollut pitkään merkittävä kysymys maantiekuljetuksissa, ja siksi olemme panostaneet HVO-biopolttoaineen käyttöönottoon. Kun kuljetusketjun meriosuuskin voidaan nyt kulkea biopolttoaineella, on päästövähennys vallankumouksellinen. Mikä tärkeintä, biopolttoainetta voidaan käyttää laajassa mittakaavassa ja ympäristövaikutukset voidaan raportoida kuljetuskohtaisesti. Kuljetusalan maine ei ympäristöasioissa ole paras mahdollinen, joten on tärkeää osoittaa, että kestäviä vaihtoehtoja on olemassa”, kuljetusyhtiö Scandic Transin toimitusjohtaja Mikael Löfqvist sanoo.

Tällä hetkellä Viking Glory ja Viking Grace kulkevat pääosin nesteytetyn maakaasun (LNG) voimin, mutta niihin on jo alun perin rakennettu valmius käyttää tulevaisuuden bio- ja synteettisiä polttoaineita.

”Olemme investoineet yhteensä 450 miljoonaa euroa ilmastoviisaisiin aluksiimme. Sen ansiosta säännöllinen biopolttoaineella ajettava rahtiliikenne on nyt saatu onnistuneesti käyntiin yhdessä Orkla Suomen ja Scandic Transin kanssa. Tämä on hieno ja tärkeä osoitus yhteistyön voimasta vastuullisuusteoissa – tarvitaan tarjontaa ja kysyntää sekä tietysti yhteistä halua toimia ilmastoviisaasti. Vihreä merikäytävä on herättänyt paljon kiinnostusta kaikkialla Pohjoismaissa, ja on vain ajan kysymys, milloin mukaan liittyy muita yrityksiä”, Viking Linen rahtijohtaja Harri Tamminen sanoo.

Viking Line on jo vuoden ajan tarjonnut matkustajilleen sekä kokousasiakkailleen mahdollisuuden ostaa biokaasua oman matkansa kulutuksen verran. Tällöin matkustajakohtaiset päästöt putoavat 90 prosenttia. Itämeripäivää varustamo juhlisti tänä vuonna ajamalla Turun-reitillä viikon ajan biopolttoaineella.

Lisätietoja:

Harri Tamminen, rahtijohtaja, Viking Line
harri.tamminen@vikingline.com, puh. +358 40 848 1105

Mikael Löfqvist, toimitusjohtaja, Scandic Trans
mikael.lofqvist@scandictrans.fi, +358 40 679 1011

Lotta Roitto, viestintäpäällikkö, Orkla Suomi
lotta.roitto@orkla.fi, +358 40 747 0871

Johanna Boijer-Svahnström, tiedotusjohtaja, Viking Line
johanna.boijer@vikingline.com, puh. +358 18 27000

Aiheet

Kategoriat


Orkla Suomi tuo suomalaisiin koteihin laadukkaita ja maukkaita ruoka-, snacks- sekä makeistuotteita niin arkeen kuin juhlaan. Yli 20 tuotemerkkiimme kuuluvat muun muassa Taffel, Panda, Felix, Grandiosa, Oolannin ja Kantolan. Valmistamme suklaa- ja lakritsituotteita Vaajakoskella ja perunatuotteita Ahvenanmaan Haraldsbyssä. Vuonna 2023 Orkla Suomi työllisti noin 440 henkilöä ja liikevaihtomme oli 270 miljoonaa euroa. Orkla Suomi Finland Oy Ab on osa Orkla-konsernia, joka on listattu Oslon pörssiin.

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja Orkla Suomi 050 572 7470
Lotta Roitto

Lotta Roitto

Lehdistön yhteyshenkilö Viestintäpäällikkö Orkla Suomi 040 747 0871

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland

Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi