Ohita
Orklan Ahvenanmaan tehtaalla investoidaan biokaasutuotantoon
Orklan Ahvenanmaan tehtaalla investoidaan biokaasutuotantoon

Tiedote -

Orkla investoi uusiutuvaan energiaan Ahvenanmaan tehtaalla –Taffelin ja Oolannin tuotanto jatkossa osa paikallista kiertotaloutta

Orkla ottaa merkittävän askeleen tuotantonsa ilmastovaikutuksen pienentämiseksi laajentamalla ja tehostamalla omaa biokaasutuotantoaanTaffelin sipsit ja Oolannin perunatuotteet valmistetaan jatkossa perunankuorista ja lehmänlannasta tuotetulla biokaasulla.

Orklan Ahvenanmaan tehtaalla valmistetaan Suomen suosituimpia Taffel-snackstuotteita ja Oolannin-perunatuotteita. Tehtaan pihalla sijaitseva biokaasulaitos otettiin käyttöön jo 1980-luvun lopulla, josta lähtien tehtaan tuotannosta tulevan perunankuorijätteen avulla on tuotettu biokaasua tehtaan omaan energiatarpeeseen.

Perunankuorijätteen avulla laitos tuottaa tällä hetkellä n 650 000 m3 biokaasua vuosittain. Tämä vastaa noin 4 095 MWh energiaa vuodessa. Uuden projektin myötä uusiutuvan energian käyttöä on tarkoitus lisätä.

”Tehostamisprojektin jälkeen tavoitteena on tuottaa n 1 400 000 m3 biokaasua vuositasolla. Tämä yli kaksinkertaistaa biokaasutuotantomme ja vähentää merkittävästi fossiilisten polttoaineiden tarvetta", kertoo tehtaan johtaja Christer Söderström

Samalla kun biokaasutuotannon kasvattaminen lisää uusiutuvan energian määrää, se myös tukee paikallista ravinteiden kiertokulkua. Jatkossa biokaasulaitokseen tuodaan paikalliselta karjatilalta lehmän lantaa, joka nopeuttaa ja tehostaa biokaasutuotantoa. Laitoksella tuotettu biokaasu ohjataan myös jatkossa tehtaan omaan tuotantoon, ja prosessissa syntyvä ravinnejäännös ohjataan takaisin viljelijälle lannoitteeksi.

”Tämä lannan kiertokulku vähentää merkittävästi ravinteiden joutumista maaperään ja pienentää näin koko prosessin ilmastovaikutusta”, kertoo Söderström, joka myös on kehitysprojektin isä.

Investointi tukee Orklan vastuullisuusstrategiaa sekä konsernitasolla että Suomessa

”Tavoittelemme investoinnilla noin 1000 hiilidioksiditonnin vähennystä tuotannon päästöihin. Tämä on iso askel työssämme pienentää arvoketjumme ilmastovaikutusta ja lisätä uusiutuvan energian käyttöä”, kertoo Pasi Flinkman, Orkla Suomen toimitusjohtaja.

Ahvenanmaan tehtaan biokaasuprojekti on osa parhaillaan Ahvenanmaalla toteutettavaa Hungry for Saltvik -projektia. Suomen ympäristöministeriön ja Orklan rahoittaman projektin tavoitteena on parantaa ravinteiden kiertoa Ahvenanmaalla ja aktivoida paikallista ruokakansalaisuutta. Projekti on osa ympäristöministeriön ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevaa ohjelmaa (Raki), jonka tavoitteena on vähentää Itämereen joutuvien ravinteiden määrää.

Orklan tavoitteena on, että tehostettu biokaasutuotanto alkaisi viimeistään vuoden 2021 alussa.

Lisätietoja:

Nina Olin, viestintäjohtaja, Orkla
nina.olin@orkla.fi, +358 50 572 7470

Lue myös: 

Orkla pienentää ilmastovaikutustaan – Taffelin ja Oolannin tehtaalla siirrytään tuulivoimalla tuotettuun sähköön. Orklan tiedote 14.1.2020.

Aiheet

Kategoriat


Orkla on Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja. Edustamme Suomessa yli 70 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen. 



Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Liittyvä sisältö

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi