Ohita
Orkla Suomen tehtaalla tuotetaan biokaasua, hyödynnetään tuulivoimaa ja puhdistetaan pesuvedet
Orkla Suomen tehtaalla tuotetaan biokaasua, hyödynnetään tuulivoimaa ja puhdistetaan pesuvedet

Uutinen -

Taffelin ja Oolannin tehtaalla katsotaan omaa kylää kauemmaksi

Taffelin sipsejä ja Oolannin pakasteperunatuotteita on valmistettu Ahvenanmaalla Haraldsbyn tehtaalla jo vuosikymmenten ajan. Orkla Suomen tehtaalla tuotetaan uusiutuvaa energiaa, hyödynnetään tuulivoimaa ja puhdistetaan pesuvedet. Vahvistamme paikallista kiertotaloutta, ja samalla katsomme kyläämme kauemmaksi.

Napatessaan Taffelin tai Oolannin pakkauksen käteensä herkuttelija tuskin tulee ajatelleeksi, miten monella tasolla ympäristöasiat on otettu tuotteessa huomioon. Herkullisen maun lisäksi mielessä käyvät ehkä perunoiden alkuperä ja pakkauksen materiaali, mutta Haraldsbyn tehtaalla asiaa on mietitty vielä syvällisemmin – ja pitkään.

Haraldsbyn tehdas sijaitsee Godbyssä, mikä tarkoittaakin Hyvien kylää.

“Iso ekoharppaus otettiin jo 1980-luvulla, kun tehtaalle rakennettiin oma biokaasulaitos. Sen ansiosta tehtaalta tuleva biojäte, esimerkiksi perunankuoret, voidaan kierrättää. Perunankuorista valmistetaan biokaasua, jota käytetään energiana muun muassa sipsien paistoöljyn lämmittämiseen”, kertoo tehtaanjohtaja Christer Söderström.

Biokaasulla miljoona kiloa vähemmän päästöjä

Viimeisen vuoden aikana Orklalla on tehty isoja investointeja biokaasutuotannon laajentamiseksi. Biokaasulaitokseen tuodaan nyt paikalliselta karjatilalta lehmän lantaa, joka nopeuttaa ja tehostaa biokaasutuotantoa. Laitoksella tuotettu biokaasu ohjataan tehtaan omaan tuotantoon, ja prosessissa syntyvä ravinnejäännös ohjataan takaisin viljelijälle lannoitteeksi.

Uudistuksen tavoitteena on yli tuplata tehtaan oma energiantuotanto, ja tuottaa 1 400 000 m3 biokaasua vuosittain.

"Uusiutuvaan energiaan ja biokaasuun panostaminen on iso ympäristöteko, jolla vähennämme tuotannosta syntyviä hiilidioksidipäästöjä miljoona kiloa vuodessa”, kertoo Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen.


Muistutuksena uusiutuvan biokaasun käytöstä Taffel Kartanon perunalastu -pussien kyljissä on komeillut jo pitkään Gasumin rekisteröity biokaasumerkki.

Pesuvesi puhdistetaan ja kierrätetään

Taffelin ja Oolannin tehdas sijaitsee saaristossa, meren ympäröimänä. Merellisessä ympäristössä tulee väistämättä tietoiseksi siitä, miten tärkeää ympäristötekijöiden huomioiminen on. Tehtaalla kierrätetään energian lisäksi vettä, ja sillä on oma vedenpuhdistamo.

Perunoiden puhdistamiseen tarvitaan paljon vettä, sillä perunoiden pinnasta huuhdellaan pois tärkkelystä sipsien irtonaisuuden ja rapeuden parantamiseksi. Kun vesi puhdistetaan, sitä voidaan käyttää vielä kertaalleen kuorimattomien perunoiden pesemisessä. Noin 10-15 % tehtaan käyttämästä vedestä käytetään uudelleen.

“Jatkossa kierrätämme puhdistettua vettä myös paikallisille viljelijöille kasteluvedeksi. Näin vähennämme jätevesilaitokseen ohjattavan veden määrää 100 000 kuutiolla ja lisäämme veden hyötykäyttöä osana paikallista kiertotaloutta”, Söderström sanoo.


Taff-EL-tuulivoimalasta puhdasta sähköä

Vuoden 2020 alusta lähtien tehtaan käyttämä sähkö on ollut täysin paikallisen energiayhtiö Allwindsin tuottamaa tuulivoimaa. Yhden tuulimyllyn tuottama sähkö kattaa tehtaan koko vuoden sähkötarpeen. Eräs Ahvenanmaan saaristossa sijaitsevista tuulivoimaloista saikin tänä keväänä kylkeensä upean Taffel-logon.


“Siirtyminen uusiutuvaan sähköön on linjassa Orklan pitkäaikaisen vastuullisuusstrategian kanssa. Myös toinen Suomessa sijaitseva tehtaamme, Pandan tehdas Vaajakoskella, käyttää osittain uusiutuvista lähteistä tuotettua energiaa” Salminen kertoo.

Mikään ekoteko ei ole liian pieni

Oman energiantuotannon ja vedenpuhdistuksen lisäksi tehdas pyrkii luonnollisesti koko ajan vähentämään energiantarvettaan: ekologisinta energiaa on nimittäin säästetty energiaa. Tehtaalla seurataan aktiivisesti uusia innovaatioita, ja esimerkiksi pakkausmateriaalit kehittyvät hurjaa vauhtia.

Vaikka isoimmat ympäristötekijät liittyvät tuotantoon ja energiaan, kestävä kehitys huomioidaan Orkla Suomen tehtaalla jokaisella tasolla.

“Työntekijöiden reflekseihin kuuluu sammuttaa valot poistuessaan huoneesta ja henkilöstöruokalassa tarjotaan luomuruokaa. Jokainen työntekijämme haluaa tehdä osansa paremman tulevaisuuden puolesta”, kertoo tehtaalla lähes 20 vuotta työskennellyt Söderström.

Ahvenanmaan monimuotoisesta luonnosta nautitaan myös huomenna.

Katso video Ahvenanmaan kiertotaloudesta:


Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Liittyvä sisältö

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi