Blogikirjoitus -
Perunankuorista biokaasua ja hävikkikarkit Hukkapussiin – Miten Orklalla taistellaan hävikkiä vastaan?
Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä ympäristöä että taloutta. Ruokahävikki ja kierrätys ovatkin nyt vastuullisuuden kuuma peruna, ja alan toimijat kilpailevat keskenään antaessaan vinkkejä siitä, miten jokainen meistä voi pienentää omaa hävikkiään. Tämä onkin tärkeä asia, sillä 400-500 miljoonan kilon vuosittaisesta ruokahävikistä 30 % syntyy juuri kotitalouksissa.
Myös teollisuuden osa ruokahävikin kokonaispotista on merkittävä, noin 20 %. Tämä vastaa siis 80-100 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä – ei mikään merkityksetön määrä. Luken Hävikkitiekartan tavoitteena onkin puolittaa tämä lukema vuoteen 2030 mennessä.
Teollisuudessa ruokahävikkiä syntyy tuotannon sivuvirroista, kuten raaka-aineista, sekä valmiista tuotteista, jotka eivät syystä tai toisesta kelpaa myyntiin. Päätavoitteena tietenkin pitää olla se, että hävikkiä syntyy niin vähän kuin mahdollista. Välitavoitteena taas voi olla, että syntyvä hävikki päätyy hyötykäyttöön eikä kaatopaikalle.
Orklan tehtailla Vaajakoskella ja Haraldsbyssä olemme jo vuosikausia kiinnittäneet huomiota juuri hävikin hyötykäyttöön. Voimmekin iloksemme kertoa, että kaatopaikalle päätyvän hävikin määrä on tehtaillamme olematon. Mitä me sillä sitten teemme?
Haraldsbyn tehtaalla, missä valmistetaan Taffelin ja Oolannin perunatuotteita, perunankuorista valmistetaan biokaasua, minkä käytämme energiana omassa tuotannossamme. Tavoitteena on kaksinkertaistaa biokaasun määrä jo tänä vuonna lisäämällä paikallisten lehmien lantaa biokaasutuotantoon. Näin vähennämme hävikin joutumista kaatopaikalle, lisäämme uusiutuvan energian käyttöä ja vähennämme ravinteiden joutumista vesistöihin.
Vaajakosken tehtaalla elintarvikejäte menee hyötykäyttöön esimerkiksi eläinrehutuotantoon, kompostointiin tai energiantuotantoon. Hävikin hyötykäyttöaste onkin Vaajakoskella huimat 99 %. Myös ulkonäkönsä puolesta virheelliset mutta muuten moitteettomat makeiset saadaan kuluttajan ulottuville Panda Tehtaanmyymälässä ja Panda Hukkapussin muodossa.
Hävikin määrää voi myös vähentää ottamalla jo tuotettu ja käytetty materiaali hyötykäyttöön. Orklan tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä 75 % kaikista pakkauksistamme ja 50 % kaikista muovipakkauksistamme sisältää kierrätysmateriaalia.
Tätä tavoitetta olemme edistäneet varsinkin terveys-, hygienia- ja tekstiilituotteidemme kohdalla. Kierrätysmuovia käytetään esimerkiksi Lumme-, hth- ja Sana-sol -pakkauksissa sekä Jordan Green Clean -hammasharjoissa. Lisäksi sekä Norlynin, Black Horsen että Pierre Robertin valikoimista löytyy kierrätetystä muovista valmistettuja tekstiilejä. Todellista raaka-aineiden hyötykäyttöä!
Meille on myös tärkeää, ettei yksikään myynnistä ylijäänyt tuote joutuisi hukkaan. Siksi teemme yhteistyötä hävikkituotteita myyvien yritysten kanssa tai lahjoitamme myymättömät tuotteet hyväntekeväisyyteen. Jokainen valmistettu tuote ansaitsee tulla syödyksi tai käytetyksi.
Jos haluat tietää enemmän siitä, mitä teollisuus ja kauppa tekevät hävikin vähentämiseksi, suosittelen kuuntelemaan Vastuullisesti hyvää -podcastiamme. Toisen jakson aiheena on ”Voidaanko ruokahävikki hävittää”, ja keskustelemassa ovat Orkla Suomen toimitusketjun johtaja Patrik Lindholm ja pt-kaupan hävikinhallintaan perehtynyt Johanna Småros Relexiltä. Somekanavissamme nostamme puolestaan lähiviikkoina esiin tuotteita, joiden avulla jokainen voi edistää kiertotaloutta ja torjua hävikkiä. Kannattaa seurata!
Nina Olin
Kirjoittaja vastaa Orklan yritysviestinnästä Suomessa ja haluaa avoimella viestinnällä näyttää, miten vastuulliset teot ja valinnat tekevät hyvää.
Twitter: @ninaolin1
LinkedIn: linkedin.com/in/ninaolin
Seuraa Orklaa somessa: