Ohita
Orklan tavoitteena on olla tulevaisuudessa yksi johtavista vaihtoehtoisten proteiinien tuottajista
Orklan tavoitteena on olla tulevaisuudessa yksi johtavista vaihtoehtoisten proteiinien tuottajista

Blogikirjoitus -

Vegeen vaihtaminen on ilmastoteko

Elokuussa 2021 julkaistiin viimeisin IPCC-raportti, jonka viesti oli selvä: ilmaston lämpeneminen on nopeampaa kuin olemme osanneet arvioida, ja muutoksen hidastavia toimia tarvitaan viipymättä. Raportin julkaisun jälkeen keskusteluissa on noussut esiin muutama keskeinen ilmastonmuutosta hidastava toimenpide:

  • Kiertotalouteen panostaminen ja materiaalien tehokkaampi käyttö
  • Fossiilisten polttoaineiden vähentäminen
  • Hiilinielujen kasvattaminen
  • Kasvipohjaiseen ruokavalioon siirtyminen

Kaikki neljä ovat vahvasti vastuullisuusagendalla myös meillä Orklalla:

Myös kasvipohjaisella ruokavaliolla on merkittävä rooli ilmastovaikutuksen pienentämisessä. Kasvipohjaisten tuotteiden lisääminen onkin vahvasti Orklan agendalla tulevien vuosien ajan, ja tavoitteenamme on olla yksi johtavista vaihtoehtoisten proteiinien tuottajista vuoteen 2030 mennessä.

Olemme jo lanseeranneet useita kiinnostavia ja hyvänmakuisia uutuuksia muun muassa NATURLI’- ja Frankful-tuotemerkkien alle. Merkittävä askel oli myös uuden kasvipohjaisiin tuotteisiin keskittyvän liiketoiminta-alueen perustaminen. Orkla Alternative Proteins -yksikön tavoitteena on kasvattaa jo olemassa olevaa tuotteistoa, mutta löytää myös uusia ja kiinnostavia vaihtoehtoisia proteiineja.

Miksi kasvipohjaisiin tuotteisiin pitäisi siirtyä? 

Yksi tärkeä syy on kasvisten hyödyt terveydelle ja hyvinvoinnille. Toinen on kasvipohjaisten tuotteiden merkittävästi pienempi ilmastovaikutus. YK:n arvion mukaan eläinten ruokakasvatuksen osuus kasvihuonepäästöistä on n 18 %, mikä on enemmän kuin liikenteen yhteenlasketut päästöt. Tämä on iso lukema, ja tulee monelle yllätyksenä.

Pitääkö meidän kaikkien ryhtyä vegaaneiksi? 

Vaikka tämä olisikin ehkä ilmaston kannalta hyvä vaihtoehto, riittää meidän mielestämme alkuun, että vaihtaisimme edes yhden tai kaksi ateriaa viikossa kasvipohjaiseksi. Jo tämä askel pienentää omaa ilmastojalanjälkeä, ja vie meitä taas hieman lähemmäs kohti kokonaistavoitetta.

Kasvipohjaisen ruokavalion kokeileminen on meistä kannatettava asia, ja siksi olemme myös lähteneet mukaan Vennerin Vaikuta vegentämällä -kampanjan perustajajäseneksi. Osana kampanjaa haluamme olla mukana levittämässä ilmastoystävällisten valintojen ilosanomaa sekä tukea kasvisruokien ja kasvipohjaisten tuotteiden kokeilua myös vähävaraisten perheiden keskuudessa.

Makuja on monia, mutta maku on tärkein

Vaikka monet valitsevatkin kasvipohjaisia tuotteita terveys- ja ilmastosyistä, yksi asia on varma: jos maku ei ole hyvä, tuote jää kokeiluasteeseen. Siksi me Orklalla panostamme siihen, että kasvipohjaiset vaihtoehdot ovat yhtä hyvänmakuisia kuin eläinperäiset tuotteet. Omat suosikkini ovat nykyvalikoimastamme ovat NATURLI’n hampurilaispihvit ja jäätelöt sekä Frankfulin hävikkitomaateista valmistettu salsa hävikkitortillasipsien kaveriksi. Suosittelen!

Kasvipohjaisista tuotteista, niiden mausta ja kehitystyöstä sekä uudesta liiketoimintayksiköstämme voit kuulla enemmän Vastuullisesti hyvää -podcastimme nelosjaksossa, kannattaa käydä kuuntelemassa!

Nina Olin

Kirjoittaja vastaa Orklan yritysviestinnästä Suomessa ja haluaa avoimella viestinnällä näyttää, miten vastuulliset teot ja valinnat tekevät hyvää.

Twitter: @ninaolin1
LinkedIn: linkedin.com/in/ninaolin

Seuraa Orklaa somessa: Twitter, LinkedIn, Instagram & Facebook.

#vastuullisestihyvää #orklateot

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja 0505727470
Eine Alho

Eine Alho

Lehdistön yhteyshenkilö Communications Manager / Viestintäpäällikkö 0503053057

Liittyvä sisältö

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland
Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi