Ohita
Vastuullisesti hyvää -podcastin ensimmäisessä jaksossa puhutaan ilmastotoiveikkuudesta
Vastuullisesti hyvää -podcastin ensimmäisessä jaksossa puhutaan ilmastotoiveikkuudesta

Uutinen -

Mistä vastuullisuudessa puhutaan juuri nyt? Orklan podcast nostaa esiin polttavimmat asiat

Vastuullisesti hyvää -podcastin 2. kaudella pureudutaan tärkeisiin vastuullisuusteemoihin aina ilmastonmuutoksesta terveyteen ja planetaariseen ruokavalioon. Ensimmäisessä jaksossa pohditaan, onko ilmastoahdistuksesta tietä toiveikkuuteen. Minkä pitää muuttua, jotta tulevaisuus voi näyttää valoisalta, ja kenen vastuulla muutos on? William von der Pahlenin vieraina jaksossa ovat kirjailija Risto Isomäki ja Orklan viestintäjohtaja Nina Olin.

Ilmastokriisi on aihe, joka aiheuttaa monelle ahdistusta ja avuttomuuden tunnetta. 68 % suomalaisista on Orklan tuoreen Sustainable Life Barometer -tutkimuksen mukaan huolissaan ilmastonmuutoksesta. Lukema on Pohjoismaiden korkeimpia.

Ilmastoahdistuksen rinnalle tarvitaan kuitenkin toiveikkuutta, jotta aikamme isoin haaste pystytään ratkaisemaan.

”Ihmiset ovat alkaneet menettää uskonsa siihen, että jotain voisi todella tehdä, ja se on paitsi vaarallista myös turhaa. Vaikka ilmastokriisi ongelmana näyttää isolta, sen ratkaiseminen ei oikeastaan olisi vaikeaa. Alamme olla ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa ratkaisu ja palaset ilmastokriisiin ratkaisemiseksi ovat olemassa oikeastaan jokaisella osa-alueella”, sanoo tiedetoimittaja ja kirjailija Risto Isomäki podcastissa.

Isomäen mukaan ihmisten on vaikeaa erottaa sitä, mitkä asiat ovat ilmastonmuutoksen kannalta todella tärkeitä, melko tärkeitä tai merkityksettömiä. Tähän on vaikuttanut muun muassa keskustelun pirstaloituminen, sosiaalisen median ympärillä pyörivä yhteiskunta ja valeuutisten määrä.

”Ihmisten on vaikea tietää, mikä on vastuullista kuluttamista ja mitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi voisi tehdä”, Isomäki sanoo.

Yhtenä esimerkkinä sekavasta keskustelusta Isomäki mainitsee muoviroskan määrän merissä, mikä nousi Orklan kuluttajatutkimuksessa esiin suomalaisten yhtenä suurimmista ympäristöön liittyvistä huolenaiheista.

”Muovi merissä on toki ongelma, mutta Suomessa mahdollisuus siihen, että esimerkiksi muovipussi päätyisi valtameriin valaan vatsaan on tasan nolla. Muovi päätyy meillä energiankäyttöön.”

Mikä on kuluttajien ja yritysten vastuu ympäristökriisissä?

Kuluttajilla on Orklan viestintäjohtaja Nina Olinin mukaan paljon valtaa yrityksiin vaikuttamisessa. Orklan Sustainable Life Barometer -tutkimuksen mukaan jopa 56 % suomalaisista olisi valmis boikotoimaan vastuuttomasti käyttäytyviä yrityksiä. Vastuullisen tuotteen ja teon tunnistaminen on kuitenkin edelleen vaikeaa kaiken datan ja tiedon keskellä.

Yritysten kohdalla vastuullisuuden on oltava maineen ja brändinrakentamisen lisäksi osa tuotteiden ja palveluiden kehittämistä sekä tulevan toiminnan pohja.

”Vastuullisuus on mitä suurimassa määrin tulevaisuuden rakentamista. Mitä vastuullisemin toimimme nyt, sitä paremmin pystymme turvaamaan myös toiminnan edellytykset jatkossa, esimerkiksi raaka-aineiden saatavuuden kannalta”, Olin sanoo.

Puut voivat pelastaa planeetan

Podcastin juontaja William von per Pahlen pohtii sitä, onko yritysten motiiveilla merkitystä, kunhan asioita tapahtuu ja ajan myötä vastuullisuus integroituu yritysten ydintekemiseen.

”Emme voi ikuisesti kompensoida päästöjämme ja istuttaa metsää, jos alalla olevat rakenteet eivät muutu”, von der Pahlen toteaa.

Isomäki nostaa kuitenkin juuri puut ja metsän esiin ratkaisuna ilmastokriisiin.

”Tutkijat ovat 50 vuotta varoittaneet siitä, että Amazonin hiilinieluina toimivat sademetsät muuttuvat hakkuiden seurauksena kuiviksi savanneiksi. Tämä on se iso ilmastonmuutoksen aiheuttava kriisi”, Isomäki sanoo.

Tutkijoiden mukaan kehitys on kuitenkin mahdollista pysäyttää lopettamalla sademetsien hakkuut ja tekemällä laajoja uudelleenistutusohjelmia sademetsäaluetta ympäröivillä alueilla.

”Istutettavat puut eivät paitsi sido hiiltä kasvaessaan, vaan auttavat myös pelastamaan sen 70 % jäljellä olevista sademetsäalueista, jos istutus tehdään riittävän nopeasti ja riittävän isossa laajuudessa”, Isomäki sanoo.

Toivoa on siis olemassa, kunhan pääsemme yhteisymmärrykseen siitä, mihin huomiota ja keskustelua pitää suunnata ja minkälaisia toimia ilmastokriisi vaatii.

”Yrityksen näkökulmasta on jo tapahtunut paljon, ja me Orklalla kuulumme siihen yritysjoukkoon, jossa vastuullisuus on tuotekehityksen ja pakkaussuunnittelun lähtökohtana. Tätä kautta pyrimme pienentämään omaa hiilijalanjälkeä, estämään metsäkatoa ja tarjoamaan kuluttajille vastuullisia tuotteita. Onhan tämä matka, missä kuitenkin pikkuhiljaa menemme oikeaan suuntaan”, Olin toteaa.

Kuuntele podcastjakso ilmastotoiveikkuudesta täältä.

Vastuullisesti hyvää -podcastin seuraavassa jaksossa jutellaan vastuullisesta muodista ja vaateteollisuudesta vastuullisuusvaikuttaja Outi Les Pyyn kanssa.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Nina Olin

Nina Olin

Lehdistön yhteyshenkilö HR- ja viestintäjohtaja Orkla Suomi Finland Oy 050 572 7470
Lotta Roitto

Lotta Roitto

Lehdistön yhteyshenkilö Viestintäpäällikkö Orkla Suomi Finland Oy 040 747 0871
Marita Hanhineva

Marita Hanhineva

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointijohtaja Orkla Care Finland Oy 050 582 6159
Elina Standertskjöld-Nordenstam

Elina Standertskjöld-Nordenstam

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointijohtaja Pierre Robert Oy 040 752 2804

Liittyvä sisältö

Suomalaiset ovat Pohjoismaiden innokkaimpia kasvisruoan ystäviä

Suomalaiset ovat Pohjoismaiden innokkaimpia kasvisruoan ystäviä

Yli puolet suomalaisista kuluttajista (56 %) välttää ostamasta tuotteita yrityksiltä, joiden vastuullisuusprofiilin he kokevat heikoksi. Tulos eroaa selvästi muista Pohjoismaista, joissa keskimäärin vain joka kolmas vastaaja ilmoitti tekevänsä samoin. Tämä selviää Orklan teettämästä Sustainable Life Barometer -kuluttajatutkimuksesta.

Orklan Vastuullisesti hyvää -podcastissa sukelletaan vastuullisuuteen alan asiantuntijoiden kanssa

Pelastuisiko maailma ilman muovia? Kuuntele Orklan Vastuullisesti hyvää -podcastia

Muovikeskustelu käy maailmalla kuumana. Tutkimuksen mukaan muovi on myös yksi suomalaisten suurimmista huolenaiheista, kun puhutaan vastuullisuudesta. Orklan Sustainable Life -tutkimuksessa 76 % suomalaisista kertoi olevansa huolissaan muovipakkausten ympäristövaikutuksista, mikä oli koko Pohjoismaiden korkein lukema.

Syövätkö kaikki pian planetaarisen ruokavalion mukaan? Orklan podcastissa vieraana THL:n Heli Kuusipalo

Syövätkö kaikki pian planetaarisen ruokavalion mukaan? Orklan podcastissa vieraana THL:n Heli Kuusipalo

Mikä on planetaarinen ruokavalio ja miksi siitä puhutaan? Vastuullisesti hyvää -podcastin kolmannessa jaksossa THL:n johtava asiantuntija Heli Kuusipalo keskustelee William von der Pahlenin kanssa planetaarisesta ruokavaliosta ja ruokavalion roolista ilmastokysymyksissä. Jaksossa mietitään myös muun muassa, miten ihmiset saataisiin tarkastelemaan omia syömistottumuksiaan.

Edustamme Suomessa yli 60 tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen

Haluamme tehdä elämästä parempaa paikallisilla brändeillä, jotka tuottavat iloa ja ovat vastuullisempia valintoja. Suomessa toimivat Orkla-yritykset edustavat yli 60 rakastettua tuotemerkkiä arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

Orkla Finland

Äyritie 16
01510 VANTAA
Suomi