Uutinen -
Miten vastuullinen vaatekaappi rakennetaan? Outi Pyy vieraana Orklan vastuullisuuspodcastissa
Mitä vaateteollisuus on tehnyt kestävän muodin eteen? Entä mistä kuluttaja voi tietää, onko vaate oikeasti tuotettu vastuullisesti? Vastuullisen muodin asiantuntija Outi Pyy kertoo Vastuullisesti hyvää -podcastin toisessa jaksossa, mistä asioista vastuullinen vaatekaappi rakentuu.
Kaikista tärkein asia vastuullisen vaatekaapin kannalta on vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyn mukaan kohtuus ja oman tarpeen tunnistaminen.
”On tärkeää hankkia vaatteita vain oikeaan tarpeeseen, tuntea oman vaatekaapin sisältö ja osata laittaa tarpeettomat asiat kiertoon kotona hamstraamisen sijasta”, sanoo vuosia vastuullisemman vaateteollisuuden eteen töitä tehnyt Outi Pyy Orklan Vastuullisesti hyvää -podcastissa.
Vaikka vastuullisesta muodista ja pukeutumisesta puhutaan tänä päivänä paljon, ei vaatteen vastuullisuus ole yksinkertainen asia. Vastuulliseen muotiin liittyy Outi Pyyn mukaan viisi eri näkökulmaa, joista kuluttajan olisi osattava tunnistaa se itselleen tärkein.
”Vastuullisuudessa on oikeastaan kaikissa kulutustavaroissa viisi vastuullisuuden eri osa-alueisiin liittyvää kulmaa, jotka ovat ekologisuus, ihmisoikeudet ja eläinten oikeudet, taloudellinen vastuu eli veroasiat sekä kulttuurinen vastuu.”
Vaatteissa joudutaan aina valitsemaan painotuksia eri tavalla, ja Outi Pyy kannustaa pohtimaan mihin joukkueeseen kuuluu.
”Jokainen voi omalta osaltaan miettiä, painottaako ympäristöasioita vai kiinnostavatko enemmän eläinten tai ihmisten oikeudet? Tämän tunnistaminen on todella tärkeää, jotta kuluttaja voi tehdä valintoja painotustensa mukaisesti ja vaatia oikeita asioita yrityksiltä”, Outi Pyy sanoo.
Podcastin juontaja William von der Pahlen pohtii, joustavatko kuluttajat vaatteiden vastuullisuuden kohdalla enemmän kuin muiden kulutustavaroiden. Miksei vaatteiden kohdalla keskustelu ole usein yhtä syvällisellä tasolla kuin esimerkiksi ruoan tai autoilun?
Tämä johtuu Outi Pyyn mukaan siitä, että vaatteet ovat todella monimutkainen tuote. Kuluttajalla ei usein ole tietoa siitä, mitä vaatteen tuottaminen vaatii ja mitä tuotannon taustalla tapahtuu.
”En minäkään erottaisi ruokakaupassa paprikaa habanerosta. Vaatteet ovat ihan yhtä monimutkaisia asiaan perehtymättömille, tietyntyyppiset vaatteet ja kangasrakenteet vaativat omat tehtaansa, napeille ja vetoketjuille on omat tehtaat. Materiaalit tulevat eri paikoista, ja tuotteen koonti tapahtuu eri paikoissa kuin sen valmistus.”
Yrityksillä on tällä hetkellä paljon tahtoa tehdä asioita paremmin ja vastuullisemmin. Kun isot yritykset panostavat vastuullisiin materiaaleihin ja innovaatioihin, näkyy se myös volyymissa. Toisaalta nousevat raaka-ainekustannukset myös pakottavat yritykset innovoimaan, esimerkiksi puuvillan hinta on nousut korona-aikana 60 %.
William von der Pahlenin mukaan vastuullisempien raaka-aineiden lisäksi myös vastuullisuusraportointi, datan hyödyntäminen ja omien numeroiden avaaminen ovat lisääntyneet alalla.
Outi Pyy toivoo kuluttajilta armollisuutta yrityksiä kohtaan, sillä pienetkin edistysaskeleet ovat tärkeitä, ja vastuullisuus on matkana pitkä. Myös positiivinen kuluttajapaine ja palautteen antaminen on tärkeää.
”Abstarktien sometölväisyjen sijaan toivoisin konkreettista palautetta. Mitä energiaa käytätte Kiinan tuotantolaitoksilla? Voisitteko lisätä luomupuuvillan tai kierrätettyjen kuitujen määrää koko tuotantokapasiteetissa? Ilman konkreettista palautetta yritys ei voi kohdentaa sitä mihinkään liiketoiminta-alueeseen”, Outi Pyy sanoo.
Kuuntele Vastuullinen vaatekaappi -jakso täältä.
Vastuullisesti hyvää -podcastin seuraavassa jaksossa jutellaan planetaarisesta ruokavaliosta THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalon kanssa. Uusi jakso julkaistaan joka toinen tiistai!